Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Hillary Clintonová vytvorila cestovateľský rekord

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dĺžka ciest Hillary Clintonovej prevýšila 1,35 milióna kilometrov.Clintonová navštívila rekordných 102 krajín. Na cestách strávila takmer rok - 351 dní.

Washington 17. júla (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vytvorila rekord v počte precestovaných kilometrov počas svojich pracovných ciest, ako aj v počte navštívených krajín.

Keď dnes ráno jej lietadlo po 13-dňovom turné po Európe, Ázii a Blízkov východe pristálo pri Washingtone, dĺžka jej ciest od roku 2009, keď prevzala funkciu ministerky, prevýšila 1,35 milióna kilometrov. Clintonová pritom navštívila rekordných 102 krajín, vrátane Kosova, ktoré USA uznali za nezávislý štát. Na Slovensko zatiaľ nezavítala.

Na cestách strávila Clintonová takmer rok - 351 dní, uviedla agentúra AP.

Len počas práve skončeného 13-dňového turné precestovala 64-ročná ministerka takmer 43.450 kilometrov, čo je zhruba o 3220 kilometrov viac, ako je dĺžka rovníka.

Jeden scestovaný člen Clintonovej delegácie označil program cesty zahŕňajúcej Francúzsko, Afganistan, Japonsko, Mongolsko, Vietnam, Laos, Kambodžu, Egypt a Izrael za "mimoriadne absurdný, dokonca aj pre nás".

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona v roku 2008 neúspešne súperila v Demokratickej strane o nomináciu na šéfa Bieleho domu s Barackom Obamom. Po svojom volebnom víťazstve jej Obama ponúkol post šéfky diplomacie, ktorého sa ujala 21. januára 2009.

Predchádzajúci rekord v počet navštívených krajín držala exministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, ktorá zavítala do 98 štátov.