Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Hrad Lockenhaus obýva unikátna kolónia netopierov

Lockenhaus Foto: TASR

Zvuky, ktoré lietajúce cicavce vydávajú, môžu návštevníci výstavy počúvať prostredníctvom inštalácie na informačných tabuliach, ich pohyb sledovať na špeciálnej projekcii.

Bratislava/Lockenhaus 10. júla (TASR) - Aj turistov zo Slovenska už privítal hrad Lockenhaus v najmladšej rakúskej spolkovej krajine Burgenland. Pevnosť bohatú na históriu vybudovali okolo roku 1200 nad údolím rieky Güns.

Hrad založili na mieste opevnenia, ktoré tu stálo pravdepodobne už za rímskych čias. Tajomnú pevnosť mal istý čas obývať templársky rád, medzi 16. a 17. storočím často menila majiteľov. Hrad patril aj rodu Nádasdy, žila na ňom teda aj Alžbeta Báthoryová. Manželka Františka Nádasdyho a čachtická pani mala dievčatá týrať i na Lockenhause. Milovníci histórie tu nájdu tiež vražedný nástroj - železnú pannu, ktorú vraj Alžbeta používala.

"Burgenland je veľmi pekná krajina, nachádza sa tu najvyšší bod - 884 metrov vysoký Geschriebenstein, z ktorého možno pozorovať celý Burgenland až po Neziderské jazero," priblížila región Iveta Kern, Slovenka z okolia Topoľčian, ktorá žije v Rakúsku už 13 rokov a na hrade pracuje druhý rok.

Ďalej prezradila, že Lockenhaus si priaznivci histórie vyberajú nielen pre prehliadku pôsobivej rytierskej siene, kultovej miestnosti s "magickým okom" či mučiarne so skutočnou železnou pannou. Turisti majú možnosť na hrade aj prenocovať v niektorej z izieb, ktoré dostali vlastné názvy napríklad Katharina, Ursula či Maria Rosa. Na pokrmoch templárskych rytierov si môžu pochutnať v starej hradnej kuchyni z polovice 16. storočia.

Tu bude player


"Víkendy máme vždy plné. Takmer každý víkend tu bývajú svadby, oslavy. Cez zimu tu máme rytierske jedlá, chodia sem skupiny z celého Rakúska," opísala sprievodkyňa dianie na hrade, ktorý dnes patrí nadácii rakúskeho básnika Paula Antona Kellera.

"Kúpili ho v roku 1968, 300 rokov patril rodine Esterházyho. Profesor Keller spolu s manželkou Margaret sa do hradu zamilovali, v roku 1969 ho začali obnovovať," pripomenula Iveta Kern históriu hradu.

V polovici júna na ňom sprístupnili najnovší projekt - rozsiahlu výstavu v nemeckom a maďarskom jazyku venovanú netopierom. "Na tomto hrade sa nachádza najväčšia kolónia netopierov v strednej Európe. Je ich tu okolo tisíc. Začiatkom apríla sem prichádzajú, porodia svoje deti. Koncom júla a začiatkom augusta opäť odlietajú, začínajú sa rozmnožovať a bývajú v jaskyni," vysvetlila sprievodkyňa.

Tu bude player


Každý rok na jar zavíta na hrad 700 až 1000 samičiek netopiera rodu Myotis emarginatus (netopier brvitý) s rozpätím krídiel asi 25 centimetrov. V podkroví hradu žijú a v júni privádzajú na svet svojich potomkov. Netopierov predstavuje v niekoľkých menších miestnostiach hradu expozícia, ktorá sa podrobne venuje ich životu.

Zvuky, ktoré lietajúce cicavce vydávajú, môžu návštevníci výstavy počúvať prostredníctvom inštalácie na informačných tabuliach, ich pohyb sledovať na špeciálnej projekcii alebo ich majú možnosť vidieť počas nocí lietať v okolí hradu. Zvedavci majú príležitosť netopiere brvité pozorovať aj cez deň na obrazovke na recepcii hradu. Pohyb netopierej kolónie pod strechou Lockenhausu monitoruje infračervená kamera.

Tu bude player