Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Hudbu k výpravnej ľadovej šou Angry Birds on Ice skladá Oskar Rózsa

Foto: Angry Birds

Ľadová šou Angry Birds on Ice maká na prípravách! Hudbu k unikátnemu projektu skladá multiinštrumentalista a skladateľ Oskar Rózsa, ktorý má na konte na vyše 50-tich albumoch rôznych umelcov.

Bratislava 22. júla (OTS) - Angry Birds sú pre neho obrovskou výzvou aj kontexte medzinárodného publika. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok len na dvoch miestach Slovenska - 25. januára 2020 v Steel Aréne v Košiciach a 1. februára 2020 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave!

Oskar Rózsa je skladateľ, producent, dirigent, multiinštrumentalista a univerzálny hudobník, ktorý nemá problém prispôsobiť sa rôznym štýlom. Hudba k veľkolepému projektu Angry Birds on Ice bola pre neho absolútnou výzvou.

Angry Birds bola asi jediná hra na telefóne, ktorá pripútala moju pozornosť na relatívne dlhé obdobie, kvôli svojej atmosfére, humoru a filozofii. A formát ľadová šow, ktorý spája v sebe množstvo pohybových a vizuálnych prvkov je pre hudobného skladateľa príťažlivá platforma. A hlavne, kopec srandy v procese,“ s úsmevom hovorí Oskar Rózsa.

Režisérom projektu je Juraj Benčík, ktorý má dlhoročné skúsenosti z účinkovania v svetoznámom Cirque du Soleil. Aj s ním Oskar Rózsa konzultuje hudobné motívy. Väčšina piesní, scénických hudieb a atmosfér k ľadovej šou je už pripravená na finálnu produkciu. V skladateľskom procese čaká Oskara ešte veľa práce.
Hudbu k výpravnej ľadovej šou Angry Birds on Ice skladá Oskar Rózsa!
Foto: Angry Birds/NK Factory

Samotná kompozícia je priamo závislá na inšpirácii, čo je nevyspytateľné. Nápad musí prísť spontánne a potom dlhé hodiny technickej práce- nahrávanie, editovanie, mixovanie. Každá postavička šou má presne zadefinovaný charakter, emócie, dynamiku výrazu, to sú všetko faktory, ktoré ovplyvňujú môj tvorivý proces. Som v tesnom kontakte s režisérom. Máme príjemne zladenú komunikáciu a baví nás riešiť každý malý detail. Tak isto dostávame z Rovia impulzy a reakcie, ktoré nám pomáhajú napredovať správnym smerom,“ prezradil Oskar Rózsa.

Ľadová šou Angry Birds on Ice má už teraz na konte dva svetové unikáty. Je to jediná Angry Birds šou akéhokoľvek druhu na svete. A slovenskí herci a akrobati si zahrajú na 360-stupňovej scéne, ktorá je pri rodinných šou takejto veľkosti naozaj jedinečná.

Veľmi sa teším z našej spolupráce, som poctený, že padol los zrovna na mňa. Vzhľadom na zodpovednosť, ktorá z toho vyplýva, snažím sa prekračovať svoje limity a hľadať cesty, ktoré budú originálne a umelecky bohaté aj v kontexte medzinárodného publika,“ konštatuje Oskar Rózsa.

Všestranný hudobník okrem Angry Birds on Ice stíha aj vlastné projekty.

Koncom júla organizujeme festival hudby Mareka Brezovského, kde okrem rockovej Hrany zaznejú aj Brezovského skladby tzv. vážnej hudby. Bude to 10 koncertov po Slovensku. Zároveň pracujem na hudbe k dokumentárnemu filmu pre zahraničie a pomaly chystáme nový materiál pre Zdenku,“ uzatvára Oskar Rózsa.

Oskar Rózsa je synom slovenskej speváčky Evy Biháryovej. Absolvoval orchestrálne dirigovanie na Štátnom konzervatóriu a VŠMU v Bratislave u prof. Zdeňka Bílka. Študoval kompozíciu filmovej hudby na Berklee College Of Music v Bostone. Ako hudobník - basgitara, klávesy, a producent sa podieľal na vyše 50-tich albumoch rôznych umelcov. Spolupracoval s Dežom Ursinym, Richardom Müllerom, Jarom Filipom, Mariánom Vargom, Janou Kirschner, Čistými Tvarmi, Ivanom Táslerom a ďalšími. V roku 1999 nahral album Hrana - poctu Marekovi Brezovskému. Niekoľko rokov vystupoval v triu Šeban - Rózsa - Buntaj - ASH Band. Bol zakladateľom skupín Free Faces a Barflies. Je iniciátorom rôznych projektov zameraných na improvizovanú hudbu, napríklad Oskar Rózsa Sextet, s ktorým nahral aj CD. Napísal hudbu k niekoľkým divadelným predstaveniam a filmom. Je príležitostným hosťujúcim dirigentom Komorných sólistov Bratislava.

Unikátny projekt Angry Birds on Ice zastrešuje spoločnosť Comunique, ktorá od roku 2014 úspešne reprezentuje Slovensko v zahraničí so šou Máša a medveď na ľade. Vstupenky na predstavenia 25. januára 2020 v Steel Aréne v Košiciach a 1. februára 2020 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave si môžete kúpiť v sieti Predpredaj.sk na https://predpredaj.zoznam.sk/en/tickets/angry-birds-ice-2020/ Ďalšie informácie nájdete na www.angrybirdsonice.com