Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Inteligentný priechod pre chodcov zníži počet nehôd

Inteligentný priechod. Foto: Printscreen Tablet. TV

Skúška prototypu je zameraná na zníženie počtu dopravných nehôd, ku ktorým dochádza na cestných križovatkách.

Londýn 11. októbra (TABLET.TV) - Prototyp inteligentných priechodov pre chodcov testujú v štvrti Mitcham v južnom Londýne. Prototyp "Smart Crossing" automaticky rozlišuje vozidlá, chodcov a cyklistov. Využíva technológiu počítačového videnia, ktorá "vidí" presne to, čo sa okolo deje.

Povrch vozovky, ktorý tvorí implantovaný systém LED diód namiesto tradičných pruhov namaľovaných na ceste, prispôsobuje svoje značky a signály v reálnom čase bez zásahu človeka v bezpečnostnej situácii. Ukazuje známe červené a zelené značenie, ktoré orientujú chodcov pri prechádzaní cez cestu a potom v aktuálnom čase vykreslí ich priechod s bielymi čiarami. Objaví sa vtedy, keď môžu chodci bezpečne vstúpiť do vozovky, reaguje na prechádzajúce autá a cyklistov.

Skúška prototypu je zameraná na zníženie počtu dopravných nehôd, ku ktorým dochádza na cestných križovatkách. 22 metrov dlhý a 7 a pol metra široký inteligentný povrch cesty reaguje aj na moderný zvyk chodcov pozerať pri chôdzi do obrazovky smartfónu, čiže pod seba.

LED diódy žiaria jasnými farbami, aby upútali ich pozornosť a sústredili sa na cestu pred nimi. Môže takisto osvetliť väčšiu skupinu chodcov, keby sa dostala do mŕtveho uhla vodiča. Novú technológiu vyvinula poisťovacia spoločnosť DirectLine v Laboratóriu pre výskum dopravy a v spolupráci s urbanistickou spoločnosťou Umbrellium.