Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Prístup k najznámejšiemu islandskému gejzíru bude od leta spoplatnený

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Ide o prvý gejzír sveta, ktorý poznali moderní Európania a ktorý bol ako prvý popísaný v tlačených zdrojoch.

Reykjavík 17. januára (TASR) - Majitelia pozemkov obklopujúcich lokalitu Geysir, v ktorej sa nachádza najznámejší rovnomenný gejzír Islandu, sa rozhodli, že budú od návštevníkov vyberať poplatok za vstup k tomuto prírodnému úkazu a obľúbenej turistickej destinácii. Informoval o tom vo štvrtok portál magazínu Reykjavík Grapevine.

Poplatky by mali byť zavedené pred začiatkom letnej sezóny. Ako uviedol hovorca vlastníkov pozemkov Garthar Eiríksson, spoplatnenie prístupu ku gejzíru je nutné na údržbu jeho okolia v pôvodnom stave. "Musíme začať konať, a to bezodkladne," zdôraznil Eiríksson, pričom dodal, že sa poklesu záujmu turistov o lokalitu neobáva.

Hovorca zároveň potvrdil, že vstupný poplatok neprekročí výšku 1000 islandských korún (5,80 eur) a bude rovnaký pre domácich, ako aj pre zahraničných návštevníkov. Islandská ministerka obchodu a priemyslu Ragnheithur Elín Árnadóttirová s návrhom súhlasila.

Geysir sa nachádza na juhozápade Islandu v údolí Haukadalur, približne 80 kilometrov východne od hlavného mesta Reykjavík. Ide o prvý gejzír sveta, ktorý poznali moderní Európania a ktorý bol ako prvý popísaný v tlačených zdrojoch. Geysir, podľa ktorého sú nazvané všetky podobné výtvory prírody, strieka vriacu vodu do výšky 70 metrov.