Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Izraelskí archeológovia našli najstaršie pečatidlo s nápisom Betlehem

Foto: TASR/AP

Hlinené pečatidlo s priemerom približne 1,5 centimetra nesie nápis v hebrejčine písmom, ktoré sa používalo v období existencie prvého Jeruzalemského chrámu, nazývaného tiež Šalamúnov chrám.

Jeruzalem 23. mája (TASR) - Izraelskí archeológovia dnes oznámili, že sa im pri prieskume náleziska v Jeruzaleme podarilo nájsť zatiaľ najstaršie pečatidlo s nápisom Betlehem, ktoré má približne 2700 rokov.

Riaditeľ archeologickej sekcie izraelského pamiatkového úradu Eli Šukron podľa agentúry AP uviedol, že ide o vôbec prvý nález predmetu z tohto obdobia, na ktorom sa objavuje názov Betlehem.

Ako konštatovali izraelskí odborníci, hlinené pečatidlo s priemerom približne 1,5 centimetra nesie nápis v hebrejčine písmom, ktoré sa používalo v období existencie prvého Jeruzalemského chrámu, nazývaného tiež Šalamúnov chrám.

Do rovnakého obdobia spadá i nález keramiky, ktorú vykopali na tom istom mieste ako pečatidlo. To pravdepodobne využívali na označovanie daňových rozkazov.

Betlehem, nachádzajúci sa na Západnom brehu Jordánu približne osem kilometrov južne od Jeruzalema, je považovaný za rodisko Ježiša Krista.