Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Japonský supermarket predal jedovatú rybu, aktivoval sa varovný systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V jednom z balení mäsa ryby fugu, ktoré sa v Japonsku predáva ako zimná pochúťka, bola totiž prítomná i pečeň obsahujúca potenciálne smrtiaci jed.

Tokio 16. januára (TASR) - Mesto Gamagori na južnom pobreží japonského ostrova Honšu využilo svoj systém varovných ampliónov, aby upozornilo obyvateľov na hrozbu smrteľnej otravy, pokiaľ by skonzumovali jednu z piatich porcií rybieho mäsa, ktoré sa dostali do predaja v miestnom supermarkete. V jednom z balení mäsa ryby fugu, ktoré sa v Japonsku predáva ako zimná pochúťka, bola totiž prítomná i pečeň obsahujúca potenciálne smrtiaci jed, informovala v utorok agentúra AP.

Predstavitelia regionálnych zdravotníckych orgánov vyjadrili obavu, že jed z nájdenej pečene kontaminoval aj zvyšné štyri balenia, ktoré supermarket predal svojim zákazníkom. Upozornili, že tento jed nie je možné z mäsa odstrániť umývaním ani varením.

V súvislosti s incidentom v Gamagori nebolo podľa AP hlásené nijaké úmrtie. Zdravotnícke orgány zistili, že uvedený obchod už roky predáva balenia so zakázanou pečeňou fugu s tým, že ide o špecifický poddruh, ktorý je "takmer netoxický". Nelegálny predaj vyšiel najavo až teraz, keď jeden zo zákazníkov priniesol svoj nákup do zdravotného strediska.

V záujme upozornenia zvyšných štyroch kupcov, ktorí neboli známi, využilo mesto varovné amplióny, využívané bežne pri zemetraseniach a iných katastrofách. Najmenej dvaja z nich prišli následne zakúpený tovar vrátiť. Ministerstvo zdravotníctva medzitým danému supermarketu nariadilo stiahnuť všetky balenia fugu a pozastaviť ich ďalší predaj.

Vzhľadom na nebezpečenstvo otravy môžu ryby fugu môžu v Japonsku spracovávať len držitelia špeciálneho osvedčenia. Mäsom tejto ryby sa napriek tomu každoročne otrávia desiatky ľudí. Vlani bolo zaznamenaných 31 takýchto prípadov, ani jeden z nich sa však neskončil smrťou.