Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenka Svetlana Fialová získala Jerwoodovu cenu za kresbu 2013

Na snímke fotografia Svetlany Fialovej z roku 2006. Foto: FOTO TASR/František Iván

Súťaž organizuje Wimbledonská fakulta umenia a je otvorená všetkým umelcom, ktorí dočasne či trvale žijú v Británii.

Londýn 11. septembra (TASR) - Jednu z najprestížnejších britských výtvarných cien, Jerwoodovu cenu za kresbu 2013 (Jerwood Drawing Prize), dotovanú finančnou odmenou 8000 libier (9500 eur), získala slovenská umelkyňa, rodáčka z Košíc Svetlana Fialová, ktorá v súčasnosti žije v Londýne.

O cenu sa tento rok uchádzalo vyše 3000 diel, Fialová v súťaži zvíťazila s perokresbou svojho priateľa "v apatickej póze, vyťahujúc si žuvačku z úst". Nazvala ju Apokalypsa (Môjmu priateľovi je to fuk), informovala BBC.

Druhú cenu a 5000 libier dostala Marie von Heyl a tretiu cenu si podelili Kristian Fletcher a rodáčka z Berlína Tamsin Nagelová, každý získal po 2000 libier. Rozhodla o tom nezávislá porota zložená z Kate Brindleyovej, riaditeľky Inštitútu moderného umenia v Middlesbrough, výtvarníka Michaela Craiga-Martina RA a umeleckej kritičky Charlotte Mullinsovej.

Laureátom ceny slávnostne odovzdali v utorok večer v Londýne.

Víťazné diela a práce, ktoré postúpili do užšieho výberu, budú do 27. októbra vystavené v umeleckom centre Jerwood Space v Londýne a následne bude táto výstava putovať po Británii, uviedla BBC.

Jerwoodova cena za kresbu sa udeľuje od roku 1994 s cieľom podporiť výnimočnosť v modernej kresbe. Súťaž organizuje Wimbledonská fakulta umenia a je otvorená všetkým umelcom, ktorí dočasne či trvale žijú v Británii.