Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jesseniova lekárska fakulta UK oslávila 50. výročie samostatnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ozhodnutie založiť lekársku fakultu so sídlom v Martine bolo prijaté s výraznou podporou vtedajšieho vedenia UK v Bratislave, aj vďaka podmienkam v martinskej nemocnici.

Martin 24. septembra (TASR) – Jesseniova lekárska fakulta (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine otvorila v utorok akademický rok 2019/2020 a zároveň oslávila 50. výročie svojej samostatnosti. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Pripomenula, že rozhodnutie založiť lekársku fakultu so sídlom v Martine bolo prijaté s výraznou podporou vtedajšieho vedenia UK v Bratislave, aj vďaka podmienkam v martinskej nemocnici. "Nariadenie, ktorým sa popri Bratislave a Košiciach zriadila samostatná lekárska fakulta v Martine, prijala vláda Slovenskej republiky 6. júna 1969," doplnila Marčeková.

"Ako generálny riaditeľ UNM sa zaväzujem vytvárať optimálne podmienky pri praktickom vzdelávaní študentov JLF UK. Naďalej sa budeme snažiť zlepšovať personálne, priestorové a materiálno-technické vybavenie našich kliník a ústavov, hoci to vzhľadom na pretrvávajúce podfinancovanie zdravotníctva nie je vždy jednoduché. Ubezpečujem vás, že vedenie nemocnice vynaloží maximálne úsilie, aby sme pokračovali v trende minulých rokov. A aby sme tvorili súdržný celok, ktorý bude pojmom tak medzi lekárskymi fakultami, ako aj medzi univerzitnými nemocnicami," povedal generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška.

Zároveň priblížil aj víziu do budúcnosti, ktorá by fakulte aj nemocnici priniesla úplne nové možnosti. "Najväčšou výzvou v nadchádzajúcich mesiacoch je projekt novej univerzitnej nemocnice, na ktorom participujú obe naše inštitúcie. Vytvorili sme komisiu, ktorá sa už niekoľko týždňov pravidelne stretáva na pôde UNM. Jej cieľom je, aby sa v roku 2020 začalo reálne stavať. Verím, že sa nám to spoločnými silami podarí a Martin bude mať ultramodernú univerzitnú nemocnicu, ktorá bude lídrom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku," uviedol Krkoška.

Otvorenie nového akademického roka na JLF UK je podľa Marčekovej zároveň začiatkom výučby budúcich lekárov aj na klinikách UNM. Študenti sa tu začínajú vzdelávať v treťom ročníku. "To znamená, že aj nemocnica pocíti, kedy začína akademický rok, keďže sa tu zvýši počet študentov. Tí sa počas klinickej výučby čiastočne podieľajú aj na liečebno-preventívnej starostlivosti, chodia napríklad na operačné sály, asistujú pri operačných zákrokoch," priblížil systém výučby prodekan pre rozvoj a kontakt s nemocnicou JLF UK v Martine a zároveň prednosta Neurochirurgickej kliniky UNM Branislav Kolarovszki.

"Budúci lekári musia počas štúdia od tretieho do šiesteho ročníka prejsť všetkými medicínskymi pracoviskami nemocnice. Rovnako absolvujú klinickú výučbu v UNM aj zahraniční študenti," uzavrela Marčeková.