Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Dnes večer sa začína sláviť židovský sviatok Jom Kipur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Počas sviatku Jom Kipur sa Židia postia, aby sa čo najviac vzdialili od svetského a priblížili sa k duchovnému. Vhodné nie sú ani telesné aktivity.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Dnes večer po západe slnka sa začína sláviť židovský sviatok Jom Kipur. Vyvrcholí ním desaťdňové obdobie tzv. Vysokých sviatkov, ktoré sa začali židovským Novým rokom (5774) - Roš Hašana (Hlava roka) 5. septembra tohto roka.

Jom Kipur je najsvätejší a najvážnejší deň v židovskom kalendári. Židovská tradícia hovorí, že v tento deň Boh spečatí Knihu života a Knihu smrti na ďalší rok. Aj preto je Jom Kipur dňom modlitieb, zamyslení, pokánia a pôstu. Od začiatku sviatku až do jeho konca na druhý deň večer veriaci Židia rozmýšľajú o tom, ako urobiť pozitívne zmeny vo svojich životoch, ako napraviť pošramotené vzťahy či ospravedlniť sa. Mnohí ľudia si na Jom Kipur oblečú biely odev, ktorý symbolizuje čistotu a nádej.

Bohoslužby v synagóge sú počas Jom Kipur dlhšie ako v prípade iných dní roka. Keď sa sviatok večer druhého dňa končí, chrámom sa rozoznie mocné trúbenie na baraní roh - šofar.

Prvé jedlo po skončení pôstu si ľudia radi vychutnajú v spoločnosti priateľov a blízkych. Obľúbené sú sladké jedlá, ktoré sú symbolom sladkosti života a Nového roka, ale aj vajíčkové jedlá symbolizujúce život a znovuzrodenie.

Informácie poskytla Lucia Kollárová, hovorkyňa Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO).