Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Karneval v Riu de Janeiro si uctí pamiatku zavraždenej aktivistky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Marielle Francová bola černoška s homosexuálnou orientáciou, čo je v brazílskej politike neobvyklé. Spolu s jej šoférom Andersonom Gomesom ju zastrelili v aute 14. marca 2018.

Rio de Janeiro 5. marca (TASR) - Na karnevale v brazílskom Riu de Janeiro si uctia pamiatku Marielle Francovej, vlani zavraždenej aktivistky za práva homosexuálov a černošských obyvateľov Brazílie. Informovala o tom agentúra AP.

Jedna z najstarších tanečných škôl samby v Riu — Mangueira — zaradí do svojho utorňajšieho vystúpenia poctu bývalej členke mestského zastupiteľstva, čím si chce uctiť brazílske osobnosti, na ktorých knihy o dejinách často zabúdajú.

Na vystúpení tanečnej školy sa zúčastní aj Francovej partnerka Monica Beniciová.

"Marielle bola žena, bojovníčka z favely, ktorá prekonal nerovnosť, študovala na univerzite, zvolili ju za členku zastupiteľstva, bojovala za menšiny, kritizovala a vyšetrovala štátnu moc," povedal Deivid Domenico, ktorý tento rok napísal karnevalovú hymnu pre školu Mangueira.

Pre Domenica bolo nesmierne dôležité skomponovať skladbu o zavraždenej členke mestského zastupiteľstva a zabudnutých dejinách Brazílie aj preto, že obyvatelia tejto krajiny si nedávno zvolili krajne pravicového prezidenta, ktorý opakovane chváli diktátorský režim z rokov 1964-1985.

Francová vyrastala v slume na predmestí Ria a bola černoška s homosexuálnou orientáciou, čo je v brazílskej politike, ktorej dominujú prevažne belosi a muži, neobvyklé. Spolu s jej šoférom Andersonom Gomesom ju zastrelili v aute 14. marca 2018. Násilný čin vyvolal vlnu protestov. V januári tohto roku polícia zadržala jedného podozrivého a vydala zatykač na ďalšiu podozrivú osobu.