Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Klimatická zmena ohrozuje biotopy mnohých organizmov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Najviac ohrozené sú vraj rastliny, obojživelníky a plazy, pretože ich adaptácia na meniace sa životné podmienky v porovnaní s rýchlo postupujúcim globálnym otepľovaním napreduje príliš pomaly.

Londýn 13. mája (TASR) - V dôsledku klimatickej zmeny príde tretina (35 percent) najbežnejších druhov zvierat a viac ako polovica (55 percent) rastlinných druhov do roku 2080 o polovicu svojich biotopov. Z dôvodu zvyšovania emisií skleníkových plynov sa priemerná teplota na Zemi v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou zvýši asi o štyri stupne do konca 21. storočia, napísali vedci z britskej University of East Anglia v štúdii, ktorú v nedeľu zverejnil časopis Nature Climate Change.

Do svojej štúdie vedci zahrnuli 48.786 druhov. Najviac ohrozené sú podľa nich rastliny, obojživelníky a plazy, pretože ich adaptácia na meniace sa životné podmienky v porovnaní s rýchlo postupujúcim globálnym otepľovaním napreduje príliš pomaly. Najviac postihnutými oblasťami budú subsaharská Afrika, Stredná Amerika, Amazónia a Austrália.

Podľa vedkyne Rachel Warrenovej je aj takýto scenár zrejme príliš optimistický, pretože do výskumu boli zahrnuté iba stúpajúce teploty, nie však účinky klimatickej zmeny v podobe hurikánov a záplav. Warrenová tiež varovala, že ohrozenie mnohých druhov pocíti aj človek, pretože viaceré sú dôležité pre čistenie vody a vzduchu, zabraňujú záplavám alebo sú dôležitou súčasťou potravinového reťazca.

Zničenie dôležitých biotopov sa dá podľa autorov štúdie obmedziť rýchlym znížením emisií skleníkových plynov. Ak sa ich nárast zastaví do roku 2030, strata biotopov sa zníži najmenej o 40 percent v porovnaní s tým, čo predpovedá štúdia.