Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Koniec sveta v roku 2012 nebude, upokojuje SAV

Planéta Zem Foto: TASR/AP/NASA

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied vyvrátil všetky príčiny, ktoré majú 21. decembra 2012 spôsobiť zánik civilizácie.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Koniec sveta o niekoľko dní určite nenastane, upozornila Slovenská akadémia vied (SAV). Astronomický ústav akadémie vyvrátil všetky príčiny, ktoré majú 21. decembra 2012 spôsobiť zánik civilizácie.

Na internete aj v niektorých médiách sa predpovede o konci sveta odôvodňujú ukončením Mayského kalendára, zrážkou s planétou Nibiri, príťažlivým pôsobením gigantickej čiernej diery zo stredu našej galaxie či náhlou zmenou rotácie Zeme za niekoľko sekúnd či hodín.

"Mayský kalendár nepredpovedá koniec sveta. Kalendáre existujú pre vedenie záznamov o plynutí času, nie na predpovedanie budúcnosti. Aj v dnešnom čase máme kalendáre vypočítané len do určitej doby, ale to neznamená, že potom bude koniec sveta," argumentujú vedci SAV Aleš Kučera a Drahomír Chochol. Dodávajú, že rôzne skupiny bádateľov uvádzajú odlišné dátumy konca mayského kalendára.

Vedci z Astronomického ústavu SAV vyvrátili aj tvrdenia, že planéty budú na konci roka 2012 v jednej priamke. "Postavenie v jednej 'priamke' Slnka, Zeme a čiernej diery v strede našej galaxie sa odohráva každý rok v decembri a vyplýva z pravidelného pohybu Zeme okolo Slnka. Bolo to tak aj v rokoch 2011, 2010, 2009 i ďalších, a koniec sveta nenastal," zdôraznili astronómovia. V súvislosti s ďalším dôvodom uviedli, že gravitačné pôsobenie na našu Zem od gigantickej čiernej diery zo stredu galaxie je zanedbateľné.

Podrobné odpovede na všetky otázky týkajúce sa dôvodov údajného zániku civilizácie verejnosť nájde na http://www.y12.tym.sk/fakty.html. TASR informácie poskytla hovorkyňa SAV Michaela Španková.