Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Krízou stredného veku zrejme prechádzajú aj ľudoopy

Foto: TASR/AP

U samcov i samíc šimpanzov a orangutanov je úroveň šťastia najvyššia v mladosti, v strednom veku klesá a opäť narastá v starobe.

Londýn 20. novembra (TASR) - Krízou stredného veku pravdepodobne prechádzajú aj ľudoopy, šimpanzy a orangutany. Naznačujú to výsledky medzinárodnej štúdie, o ktorej informovala televízia BBC.

Na výskume hodnotiacom pocit šťastia a pohody u ľudoopov sa podieľali psychológovia, primatológovia a ekonómovia z viacerých krajín. Výsledky publikovali v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vedci dospeli k záveru, že u samcov i samíc šimpanzov a orangutanov je úroveň šťastia najvyššia v mladosti, v strednom veku klesá a opäť narastá v starobe. Pri grafickom znázornení tak vzniká, podobne ako u ľudí, krivka v tvare písmena U.

Odborníci skúmali celkovo 508 šimpanzov učenlivých a orangutanov oboch pohlaví a rôzneho veku, ktoré žijú v zoologických záhradách, výskumných a rehabilitačných centrách.

Pri hodnotení úrovne šťastia ľudoopov im pomáhali chovatelia a dobrovoľníci, ktorí s primátmi pracovali najmenej dva roky a dobre ich poznali.

"Kríza stredného veku je reálna a existuje aj u našich najbližších biologických príbuzných. Naznačuje to, že jej vysvetlenie treba zrejme hľadať v biológii a fyziológii," komentoval spoluautor štúdie, profesor ekonómie Andrew Oswald z univerzity v anglickom Warwicku, ktorý sa roky zaoberá výskumom šťastia u ľudí.

"Neznamená to, že šimpanzy po dosiahnutí stredného veku zrazu zatúžia po jasnočervenom športiaku. Môžu však zatúžiť po iných veciach, napríklad po párení s viacerými samicami, alebo získaní prístupu k väčším zdrojom," vysvetlil hlavný zostavovateľ štúdie Alexander Weiss, psychológ z univerzity v škótskom Edinburghu.