Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kulturista, herec a guvernér A. Schwarzenegger oslavuje 65. narodeniny

Arnold Schwarzenegger Foto: TASR/AP

Schwarzenegger - pôvodom Rakúšan - získal americké občianstvo v roku 1983. Arnold Schwarzenegger sa narodil 30. júla 1947 v Thale, neďaleko Grazu v Rakúsku.

Thal/Bratislava 29. júla (TASR) - Svetoznámy herec, hrdina akčných filmov, kulturista, politik, republikán a 38. guvernér amerického federálneho štátu Kalifornia Arnold Schwarzenegger jubiluje, dožíva sa 65 rokov. Schwarzenegger - pôvodom Rakúšan - získal americké občianstvo v roku 1983.

Arnold Schwarzenegger sa narodil 30. júla 1947 v Thale, neďaleko Grazu v Rakúsku. Otec ho od mladosti viedol k športu, po futbale sa začal venovať atletike a neskôr súťažnej kulturistike, ktorá ho okrem iných aktivít živila a sprevádzala s prestávkami väčšinu života. Schwarzenegger tvrdo trénoval, sám sa stal trénerom a zaznamenával medzinárodné športové úspechy, ktoré mu zabezpečili pobyt v USA.

Svoj životný sen žiť v USA využil naplno. Vyhral takmer všetky svetové kulturistické súťaže - z najznámejších Majstrovstvá sveta IFBB v americkom New Yorku, Majstrovstvá sveta NABBA v britskom Londýne, či súťaž Mr. Olympia a živil sa aj ako tréner. Založil si zasielateľskú službu so športovým tovarom a ponúkal tréningové kurzy, večerne študoval angličtinu a obchod.

Pracoval najmä v oblasti športu a filmu, je však mimoriadne činným a všestranne zameraným človekom. Spolupracoval na vydávaní kníh, napríklad Arnoldovo formovanie postavy pre ženy a Arnoldova kulturistika pre mužov, ako spoluautor vydal aj knihu Encyklopédia moderného bodybuildingu.

V januári 1989 zvíťazil v ankete časopisu Muscle and Fitness ako najlepší kulturista všetkých čias. V roku 1989 vznikla Schwarzeneggerom sponzorovaná kulturistická súťaž Arnold Classic. Medzitým obchodoval s nehnuteľnosťami a podieľal sa aj na organizovaní olympijských hier pre telesne postihnutých.

Republikán, 43. prezident USA George Walker Bush ho vymenoval do funkcie prezidenta Rady pre šport a fitness. V rámci nej precestoval Schwarzenegger všetky štáty USA v súvislosti so zabezpečovaním a realizáciou úloh vyplývajúcich z tejto funkcie.

Arnold Schwarzenegger
Foto: TASR/AP
Za podporu pri vzniku štúdie o holokauste mu udelili v roku 1991 cenu Centra Simona Wiesenthala. V roku 1998 slávnostne otvorili Štadión Arnolda Schwarzeneggera v Grazi (Rakúsko) ako hold jemu a jeho práci. V USA mu udelili ocenenie Najvýznamnejší kulturista 20. storočia.

Svoju hereckú dráhu začal v roku 1969, kedy si zahral v prvom filme Hercules in New York (Herkules v New Yorku). Nasledovali kriminálka The Long Goodbye (Dlhé lúčenie, 1973), jeden z dielov seriálu The Streets of San Francisco (Ulice San Francisca, 1972), film Stay Hungry (Zostaň hladný, 1976). Za túto snímku získal Zlatý glóbus ako najlepší mladý predstaviteľ. Účinkoval v dokumente Pumping Iron (Železný Schwarzenegger, 1977). Hral aj vo fantastickom príbehu režiséra Johna Miliusa s názvom Barbar Conan (1982) a v jeho ďalších pokračovaniach Conan the Destroyer (Ničiteľ Conan, 1984) a Red Sonja (Červená Sonja, 1985).

V máji 1984 začali natáčať sci-fi film režiséra Jamesa Camerona The Terminator (Terminátor). Po uvedení do kín sa ihneď zaradil medzi desať najlepších filmov roka. V roku 1991 natočili jeho ďalšiu časť Terminator 2: Judgment Day (Terminátor 2: Deň zúčtovania).

Schwarzenegger sa divákom predstavil aj vo filmoch Predator (Predátor, 1987), The Running Man (Bežiaci muž, 1987), Raw Deal (Špinavá dohoda, 1986). Komédia Twins (Dvojčatá, 1988) sa stala Schwarzeneggerov prvý film, ktorý v USA zarobil vyše 100 miliónov dolárov. Vo filme Kindergarten Cop (Policajt zo škôlky, 1990) si získal srdcia mnohých divákov, účinkoval tiež v akčnej komédii True Lies (Pravdivé lži, 1994) a v roku 2000 zi zahral v akčnom sci-fi The 6th Day (6. deň) s aktuálnou témou klonovanie ľudí.

Arnold Schwarzenegger
Foto: TASR/AP
Schwarzenegger získal v roku 1987 za svoj prínos filmovému svetu 1847. hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy a svoje dlane a chodidlá zvečnil do chodníka pri Mannovom Čínskom divadle.

S hereckou kariérou sa rozlúčil v roku 2003 filmom Terminator 3: Rise of the Machines (Terminátor 3: Vzbura strojov) a nahradil ju politickou, keď kandidoval za guvernéra amerického štátu Kalifornia. Po voľbách v októbri 2003 pôsobil v tejto funkcii dve volebné obdobia. K filmovaniu sa vrátil v roku 2012.

V roku 1986 sa v Massachusetts oženil s Mariou Shriverovou, príbuznou rodiny Kennedyovcov. Shriverová požiadala o rozvod v júli 2011, keď sa prevalili Schwarzeneggerove mimomanželské aféry. Už mesiace predtým však žili oddelene. Rodený Rakúšan a bývalý kulturista v tom čase verejne priznal, že pred desiatimi rokmi splodil dieťa v mimomanželskom vzťahu s gazdinou ich domácnosti.

V októbri 2011 Arnold Schwarzenegger slávnostne otvoril svoje múzeum v rodnej rakúskej obci Thal. V rodnom dome muža, ovenčeného v mladosti titulom Mr. Universum a neskoršej filmovej hviezdy, je k dispozícii približne tisíc exponátov z troch etáp Schwarzeneggerovho života, vrátane prvých činiek, ktoré používal v posilňovni, či stola, za ktorom úradoval ako kalifornský guvernér.