Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Lekár a vedec Robert Koch získal Nobelovu cenu za práce o tuberkulóze

V roku 1843 sa narodil nemecký bakteriológ ROBERT KOCH, laureát Nobelovej ceny z roku 1905 za objavenie pôvodcu tuberkulózy. Zomrel 27.5.1910. Foto: Fotoreprodukcia TASR/ČSTK

Bacila tuberkulózy, ktorý neskôr nazvali Mycobacterium tuberculosis, objavil Koch v roku 1882.

Clausthale/Bratislava 11. decembra (TASR) - Laureát Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu (1905), nemecký lekár a mikrobiológ Robert Koch sa narodil 11. decembra pred 175 rokmi. Ocenenie dostal za práce o tuberkulóze, ktorými určil smer systematického prieskumu pôvodcov všetkých infekčných ochorení. Koch patrí medzi zakladateľov súčasnej bakteriológie a epidemiológie.

Bacila tuberkulózy, ktorý neskôr nazvali Mycobacterium tuberculosis, objavil Koch v roku 1882. Výskum choroby, jej pôvodcu a práce na príprave lieku prerušila Kochova cesta do Egypta, kde bol členom tímu študujúceho choleru. Aj keď sa nepodarilo zabezpečiť liek proti tejto zákernej chorobe, Koch vyvinul niekoľko hygienických opatrení, vďaka ktorým sa zamedzilo jej šíreniu.

Po návrate z Afriky pokračoval Robert Koch v štúdiu pôvodcu tuberkulózy (TBC). Pripravil sérum tuberkulín, ktorý bez potrebných a presných výskumov a overovania, považoval za liek na ochorenie. Vedľajšie účinky lieku spôsobili viackrát smrť pacientov, čo viedlo k dočasnému poklesu jeho reputácie. Tuberkulín sa neskôr stal diagnostickou pomôckou na zistenie prítomnosti protilátok proti TBC v tele pacienta. Prácu Roberta Kocha pri objave bacila tuberkulózy napriek tomu ocenila vedecká obec Nobelovou cenou za fyziológiu a medicínu v roku 1905.

Robert Koch sa narodil 11. decembra 1843 v rodine banského inžiniera v nemeckom Clausthale. Vo svojich piatich rokoch šokoval rodičov, keď im predviedol, ako vie čítať. Naučil sa to sám z novín. Na univerzite v nemeckom Göttingene vyštudoval medicínu. Po dobrovoľnej účasti vo francúzsko-nemeckej vojne v roku 1870 sa usadil v nemeckom mestečku Wollstein a vykonával rutinnú lekársku prax.

V biednych podmienkach bez laboratória, len vo vlastnej domácnosti, bez kontaktu s vedeckým zázemím a bez primeraných pomôcok sa venoval štúdiu antraxu, ktorému často podliehali ovce v kraji. Objavil, že príčinou tejto prenosnej choroby je baktéria. Pri svojej práci vyvinul metódu izolovaného šľachtenia baktérií na živnej pôde, ktorá sa stala základom každého bakteriologického výskumu. Objavom pôvodcu antraxu a publikovaním poznatkov sa síce preslávil, ale až po ďalších štyroch rokoch sa dostal do nemeckého Berlína, kde začal pôsobiť v bakteriologickom oddelení novozaloženého cisárskeho zdravotného úradu.

Počas svojho života pôsobil Robert Koch v USA, Japonsku, Indii, ale predovšetkým v afrických krajinách pri výskume moru, moru hovädzieho dobytka, malárie a spavej nemoci. Za svoj prínos vo vedeckej oblasti dostal množstvo cien a medailí, čestné doktoráty univerzít v nemeckom Heidelbergu a talianskej Bologni, čestné občianstva Berlína, Wollsteinu a rodného Clausthalu, čestné členstvo učených spoločností a akadémií v Berlíne, Viedni, Poznani, Perugii, Neapole a v New Yorku. Udelili mu nemecký Rad koruny, Veľký kríž nemeckého Rádu Červeného orla a rady z Ruska a Turecka.

Vedec Robert Koch zomrel 27. mája 1910 v nemeckom Baden-Badene vo veku 66 rokov.

Na Slovensku klesla incidencia TBC (počet nových prípadov ochorenia na tuberkulózu) prvýkrát pod 10 prípadov na 100.000 obyvateľov v roku 2009. Slovensko preto na odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v marci 2010 zrušilo preočkovanie 11-ročných detí na tuberkulózu. Proti TBC sa na Slovensku povinne očkuje každý novorodenec od roku 1953. V roku 2014 bolo na Slovensku zaznamenaných 336 prípadov tuberkulózy, o 65 prípadov menej ako rok predtým, na TBC zomrelo sedem pacientov. Počet nových prípadov bol 294 a v 42 prípadoch išlo o recidívy tuberkulózy. U detí do 14 rokov bolo evidovaných 46 prípadov. Najviac chorých bolo v Prešovskom a Košickom kraji, najmenej v Trnavskom kraji.