Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

David Manga je autorom trileru Vodonoh. Na jeseň roku 2022 sa skupina nadšencov vyberie na spoločnú výpravu do vnútrozemskej delty Dunaja.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Novinky z oblasti biografie, trileru, histórie a románu z pera zahraničných aj domácich autorov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Kráľovná Alžbeta II. a kráľovská rodina je veľkolepou poctou kráľovnej a britskej kráľovskej rodine. Počas 70 rokov bola kráľovná Alžbeta II. milovaná a obdivovaná britskou verejnosťou, Spoločenstvom národov, hlavami štátov i občanmi z celého sveta. Po svojom skorom nástupe na trón vo veku 27 rokov celý život oddane slúžila verejnosti a štátu. Táto veľkolepá obrazová publikácia oslavuje jej život a poskytuje čitateľovi jedinečný pohľad na členov najznámejšej kráľovskej rodiny na svete.

Mark Galeotti je autorom knihy dejín Putinove vojny. Je aktuálnym prehľadom tohto svetového experta na moderné Rusko a konfliktov, v ktorých sa Rusko ocitlo od nástupu Vladimira Putina do premiérskej a následne prezidentskej funkcie. Autor mapuje vývoj od prvej a druhej vojny v Čečensku cez vojenský vpád do Gruzínska, anexiu Krymu až po inváziu na Ukrajinu a vysvetľuje, ako Putin a jeho vojny nenávratne zmenili Rusko 21. storočia.

David Manga je autorom trileru Vodonoh. Na jeseň roku 2022 sa skupina nadšencov vyberie na spoločnú výpravu do vnútrozemskej delty Dunaja. Vodácky výlet naplánovaný do posledného detailu, stabilné počasie, miestny sprievodca. Spočiatku sa zdá, že všetko ide podľa plánu. Zdanlivo prívetivá príroda však skrýva desivé tajomstvo. Z pokojného výletu sa v okamihu stáva zúfalý boj o prežitie.

Andrej Kurkov je autorom románu Sivé včely. V dedine Malá Starogradovka, v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase, bývajú už len dvaja ľudia, Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho nepriateľ z detstva, prívrženec separatistov Paška, dvaja muži s odlišným pohľadom na život počas podivnej vojny. Včelár sa jedného dňa rozhodne z dediny odísť a odviezť svoje včely na bezpečnejšie územie, najprv na Ukrajinu, potom na Rusmi anektovaný Krym. Je to príbeh ľudí, ktorí žijú svoj obyčajný život v nevšedných podmienkach.