Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Lyžiari, ak spôsobíte v zahraničí úraz, zachovajte si chladnú hlavu

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Správne riešenie takejto krízovej situácie môže slovenským lyžiarom ušetriť mnoho nepríjemností, ktoré sa zväčša ťahajú aj niekoľko rokov.

Bratislava 5. februára (TASR) - Allianz – SP eviduje viacero prípadov škôd z poistenia zodpovednosti z lyžiarskych svahov, najvyššia škoda dosiahla až 68.000 eur.

Slovenskí lyžiari sa môžu stať obeťou žalôb, aj keď nie sú vinníkmi nehody. V prípadoch, keď sa stanete účastníkom nehody na lyžiarskom svahu, je dôležité nestratiť chladnú hlavu a riešiť vzniknutú situáciu s rozvahou.

Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne radí: "Nezabudnite sa pred odchodom na lyžovačku uistiť, že súčasťou vášho cestovného poistenia je aj poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú môžete spôsobiť. Dodržiavajte pri lyžovaní tzv. "Biely kódex", ktorý je všeobecne prijímaný ako záväzné pravidlá správania sa na zjazdovke. Ak sa stanete účastníkom nehody, snažte sa v rámci možností situáciu ihneď zdokumentovať, či už fotoaparátom z mobilného telefónu, alebo získaním kontaktných údajov na svedkov udalosti, prípadne ich písomného stanoviska. Čím skôr kontaktujte asistenčnú spoločnosť a riaďte sa jej pokynmi."

Ak je to možné, nehodu by mal účastník nehody ohlásiť miestnej polícii (súčasťou mnohých lyžiarskych stredísk v zahraničí je už aj tzv. lyžiarska polícia), prípadne prevádzkovateľovi lyžiarskeho zariadenia a vypýtať si o tom písomné potvrdenie. Ak je nutné vyhotoviť o udalosti záznam, v žiadnom prípade by klient nemal podpisovať nič, čomu nerozumie, priznávať vinu, resp. niečo platiť.

Ak je prinútený okolnosťami niečo podpísať, mal by uviesť k podpisu poznámku (aj po slovensky): Textu nerozumiem, podpísané s výhradou. Po návrate domov musí okamžite kontaktovať svoju poisťovňu a informovať ju o udalosti.

Správne riešenie takejto krízovej situácie môže slovenským lyžiarom ušetriť mnoho nepríjemností, ktoré sa zväčša ťahajú aj niekoľko rokov.