Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Medzinárodný deň archeológie pripomenie Príbeh stĺpa Marca Aurelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročné Archeologické objavovanie na rímsku tému Príbeh stĺpa Marca Aurelia oživí stálu expozíciu múzea s názvom Stĺp Marca Aurelia a Slovensko.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Slovenské národné múzeum – Archeologické múzeum pozýva na zážitkovo-tvorivý program pre rodiny s deťmi Príbeh stĺpa Marca Aurelia. Podujatie pripravené pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie sa uskutoční v sobotu 19. októbra, priebežne v čase od 10.00 h do 16.00 h v SNM – Archeologickom múzeu na Žižkovej 12 v Bratislave. TASR o tom informovala Zuzana Vášáryová zo SNM.

Počas tretej októbrovej soboty sa SNM – Archeologické múzeum zapojí každoročne do celosvetového podujatia – Medzinárodného dňa archeológie, s cieľom popularizácie archeológie i v širšej verejnosti so zameraním najmä na cieľovú skupinu rodičov s deťmi. V tomto roku je pre návštevníkov pripravený zážitkovo-interaktívny program Príbeh stĺpa Marca Aurelia. "Je v poradí už piatym stretnutím v rámci tzv. Archeologického objavovania," dodala.

Tohtoročné Archeologické objavovanie na "rímsku tému" Príbeh stĺpa Marca Aurelia oživí stálu expozíciu múzea s názvom Stĺp Marca Aurelia a Slovensko. Expozíciou s interaktívnymi modelmi prevedú návštevníkov archeológovia a prostredníctvom pátracej hry priblížia deťom a ich rodičom Rímsku ríšu, osobu cisára Marca Aurelia, ako aj významný monument – Stĺp Marca Aurelia v Ríme, z ktorého SNM – Archeologické múzeum prezentuje niekoľko scén s najstaršími udalosťami na území dnešného Slovenska. "V múzeu si môžu návštevníci vytvoriť neobyčajný medailón s Marcom Aureliom alebo scénou z jeho stĺpa. Domov si odnesú tiež pohyblivú postavičku s podobizňou tohto významného cisára," uzavrela Vášáryová.

Počas podujatia bude v múzeu poskytovaný lektorský sprievod aj interaktívnou výstavou Ako sa žilo v Bratislave 4000 rokov pred Kristom, ktorá malým aj veľkým návštevníkom priblíži objavy doby medenej v oblasti Bratislavy, spojený s príbehom muža z ľadu – Ötziho. V prípade priaznivého počasia sa deti môžu zahrať v archeologickom pieskovisku na archeológov či rímskych vojakov.