Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Medzinárodný deň za odstránenie chudoby má 20 rokov, chudoba pretrváva

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prah chudoby bol podľa informácií OSN stanovený na 1,25 dolára na deň pri cenách, aké platili v roku 2005. Pod prahom chudoby žije 1,4 miliardy ľudí.

New York/Paríž 17. októbra (TASR) - Na skoncovanie s krajnou chudobou a na podporu budovania mieru vyzvala Organizácia Spojených národov (OSN) pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby, ktorý pripadá na 17. októbra.

OSN v anglickom názve témy Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby v roku 2012 použila pri spojení krajná chudoba aj slovo "násilie": Ending the Violence of Extreme Poverty: Promonting Empowerment and Building Peace.

Prah chudoby bol podľa informácií OSN stanovený na 1,25 dolára na deň pri cenách, aké platili v roku 2005. Pod prahom chudoby žije 1,4 miliardy ľudí.

Muž si donáša vo vreci recyklovateľné plastové fľaše na smetisku pri Belehrade
Foto: TASR/AP
Odstránenie chudoby vo svete je jednou z najdôležitejších úloh súčasnosti, najmä v Afrike a v rozvojových štátoch, uviedla OSN. Ľudstvo v súčasnosti žije v čase druhej Dekády OSN za odstránenie chudoby - trvá v období 2008-2017. Aj keď po prvej Dekáde OSN za odstránenie chudoby v rokoch 1997-2006 sa dosiahol istý pokrok pri odstraňovaní chudoby, predsa len na svete existujú rozdiely, čo konkrétnejšie znamená, že v niektorých krajinách sveta počet osôb žijúcich pod prahom chudoby sa naďalej zvyšuje. Pritom ženy a deti predstavujú väčšinu chudobných ľudí osobitne v rozvojových štátoch, osobitne v subsaharskej Afrike.

Cieľom druhej Dekády OSN za odstránenie chudoby je účinne podporovať a koordinovať rozvojové ciele, najmä Miléniové ciele pre rozvoj. Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v decembri 2008 pri vyhlásení druhej Dekády OSN za odstránenie (2008-2017) chudoby v rezolúcii A/RES/63/230 stanovilo tému: "Plná zamestnanosť a dôstojná práca pre všetkých".

Pakistanské dieťa s tvárou posiatou muchami sedí v drevenom vozíku v jednej z uličiek slumu na okraji pakistanskej metropoly Islamabád.
Foto: TASR/AP
História Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby siaha do roku 1987. Na výzvu francúzskeho kňaza s poľskými koreňmi Josepha Wresinského sa 17. októbra 1987 konalo prvé zhromaždenie približne 100.000 obrancov ľudských práv. Stretli sa na Námestí Trocadéro v Paríži, aby vzdali hold obetiam hladu, násilia a ignorancie a zároveň odmietli biedu. Vyzvali ľudstvo, aby sa zjednotilo v myšlienke rešpektovania ľudských práv.

Pri tej príležitosti na mieste, kde bola v roku 1948 podpísaná Všeobecná deklarácia ľudských práv, odhalili tabuľu s textom odmietania hladu, biedy a nevyhnutnosti rešpektovania ľudských práv.

Je na nej zapísaný aj výrok otca Josepha Wresinského: "Tam, kde sú ľudia odsúdení na život v biede, sa porušujú ľudské práva. Je posvätnou povinnosťou spojiť sa, aby sa ich práva dodržiavali."

Odvtedy sa 17. októbra každý rok stretávali najchudobnejší a všetci tí, čo sa odmietli zmieriť so stavom chudoby vo svete, aby svedčili o svojej solidarite s biednymi.

Bývalý generálny tajomník OSN Javier Pérez de Cuéllar 17. októbra 1992 v mene zahraničných osobností vydal výzvu na uznanie tohto dňa ako Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby. V tom čase sa používalo aj spojenie "odmietanie biedy".

Valné zhromaždenie OSN 22. decembra 1992 vyhlásilo v rezolúcii (A/RES/47/196) 17. október za Medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Od roku 1993 sa tento deň všade vo svete pripomína s cieľom odstraňovať chudobu vo všetkých štátoch, najmä v rozvojových krajinách.

Zdroje: www.un.org, www.unesco.org