Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Vo svetových metropolách sa dnes v metre cestovalo bez nohavíc

Foto: cnews.canoe.ca

V londýnskom metre, ktoré tento rok oslavuje 150 rokov svojej existencie, sa podujatie No Trousers Day konalo už štvrtýkrát.

Londýn 14. januára (TASR) - V poradí už 12. ročník medzinárodnej akcie pod názvom Metro bez nohavíc sa v nedeľu uskutočnil vo viac ako 50 svetových metropolách, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Akcia Global No Pants Subway Ride sa tradične koná vždy v januári počínajúc metrom v San Franciscu cez podzemné dráhy v Paríži a Londýne po Sydney. Prvýkrát sa uskutočnila v roku 2002 v New Yorku na podnet členov voľného kreatívneho združenia Improv Everywhere, ktoré je povestné organizovaním rôznych pouličných predstavení pre pobavenie verejnosti.

Reakcia spolucestujúcich napríklad v newyorskom metre na polonahých, väčšinou mladých ľudí, bola zdržanlivá, aj keď niektorí sa pohľadom na osoby s holými nohami, ale v bundách a čiapkach, dobre bavili. Časť z cestujúcich si polonaháčov nakrúcala do mobilov.

"Normálne. Toto je New York," uviedol jeden z cestujúcich pre RIA Novosti. "Na zbláznenie," konštatoval iný pri pohľade na dievčiny v bikinách.

Galéria: Vo svetových metropolách sa dnes cestovalo v metre bez nohavíc





Newyorskí policajti sa akcii tiež prizerali s úsmevom a nijako nezasahovali.

Akcia sa konala aj Berlíne - prišlo však na ňu viac novinárov ako tých, ktorí sa chceli previezť metrom bez nohavíc. Napriek tomu ich bolo dosť, aby sa rozdelili do skupiniek a vo vagónoch šokovali cestujúcich, keď si povyzliekali nohavice či sukne a spokojne sa počas jazdy venovali čítaniu novín či písaniu poznámok.

V argentínskej metropole Buenos Aires sa na akcii zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, ktorí po malých skupinkách nastupovali do vagónov metra a bez akéhokoľvek náznaku trémy sa pred udivenými cestujúcimi začali vyzliekať. Hlavnou úlohou vyzliekajúcich sa bolo nedať najavo, že patria k nejakej skupine. Veľkú pozornosť pútal najmä mladý muž v biznis obleku, ktorý si dal dole nohavice, lebo "nie je nič čudné na tom, že sa vyzlečie, keď mu je neznesiteľne horúco".

Účastníci flashmobu v Mexiku polonahí defilovali počas prejazdu metra 20 stanicami. Organizátori akcie ich vopred požiadali o zdržanlivosť pri výbere spodnej bielizne, takže mnohí - až na pár výnimiek - dali prednosť minišortkám.

Cieľom akcie v Mexiku bolo okrem zábavy aj dokázať, že bezpečnosť stojí a padá s jednotou. "Keď sme spolu, sme bezpeční až tak, že si môžeme dovoliť cestovať metrom polonahí. Chceme dokázať, že aj nezmámi ľudia sa môžu spojiť a cítiť sa spolu bezpečne," uviedol pre RIA Novosti jeden z organizátorov.

V londýnskom metre, ktoré tento rok oslavuje 150 rokov svojej existencie, sa podujatie No Trousers Day konalo už štvrtýkrát. Organizátori londýnskej akcie zatiaľ nemajú údaje o počte účastníkov, ale nechali sa počuť, že "ich bolo priveľa".

Video: Metro bez nohavíc



v Londýne





v Paríži




v Štokholme





v Sydney




v Amsterdame




v Montreale