Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Minuloročné programové hity Febiofestu si diváci môžu pozrieť online

Na archívnej snímke diváci v hľadisku počas Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest v Bratislave. Foto: TASR/Marko Erd

Vo výbere figuruje aj film jedného z hlavných hostí tohtoročného Febiofestu, ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu. V snímke The Event sa zameral na revolučné dni v Sovietskom zväze v roku 1991.

Bratislava 18. februára (TASR) - Na Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest (20. - 26. 3.) sa diváci môžu naladiť už teraz vďaka festivalovému špeciálu. "Webový filmový portál DAFilms.cz prináša oddnes divákom online minuloročné programové hity Febiofestu," TASR informovala Zuzana Kizáková, PR manažérka festivalu.

Vo výbere figuruje aj film jedného z hlavných hostí tohtoročného Febiofestu, ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu. V snímke The Event sa zameral na revolučné dni v Sovietskom zväze v roku 1991, v čase rozpadu mocnosti.

Slovenskú a českú tvorbu prezentujú vo festivalovom špeciále oceňované snímky známych režisérov. Titul Zkáza krásou Heleny Třeštíkovej rozpráva o Líde Baarovej, najväčšej československej filmovej hviezde, ktorá si dokázala podmaniť najsilnejších mužov svojej doby, vrátane pohlavárov fašistického režimu. Online si diváci môžu pozrieť aj posledný film Jana Švankmajera Hmyz a Normální autistický film režiséra Miroslava Janka o výnimočných deťoch s autizmom.

"V online premiére sa predstaví kritikmi i divákmi vyzdvihovaný dokumentárny film Válek režiséra Patrika Lančariča," avizuje Kizáková výnimočnú snímku o kontroverznom básnikovi a politikovi v jednom.

Portál DAFilms.cz patrí k najstarším webovými filmovým portálom na svete, bol založený v roku 2006. Jeho poslaním je popularizovať českú, slovenskú aj medzinárodnú dokumentárnu kinematografiu a vytvoriť tak unikátnu verejne prístupnú videotéku, v ktorej sa nachádza vyše 1700 vybraných filmových titulov. Na dramaturgii portálu sa podieľa sedem prestížnych európskych dokumentárnych festivalov, českým zástupcom je MFDF Ji.hlava, ktorý portál založil.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše stovku snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumiére, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom. Následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.