Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Mobilný telefón má 40 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tretieho apríla 1973 zavolal jeho "otec" inžinier Martin Cooper zo spoločnosti Motorola svojmu kolegovi do konkurenčnej firmy a oznámil mu, že hovorí z mobilného telefónu.

Bratislava 3. apríl 2013 (Teraz.s) - Mobilný telefón oslavuje dnes okrúhle 40. narodeniny. Tretieho apríla 1973 zavolal jeho "otec" inžinier Martin Cooper zo spoločnosti Motorola svojmu kolegovi do konkurenčnej firmy a oznámil mu, že hovorí z mobilného telefónu, informuje spravodajský server Mediafax.

Podľa správy Medzinárodnej telekomunikačnej únie registrovali minulý rok na celom svete šesť miliárd funkčných mobilných telefónov. Na Zemi pritom žije viac ako sedem miliárd ľudí.

"Za 40 rokov sme sa rýchlo dostali od mobilného telefónu ako nástroja podnikateľov cez spotrebiteľské využitie a prístupu k internetu až k pripojeniu ku všetkému možnému," uviedol pre BBC Mike Short, bývalý šéf Inštitútu inžinierstva a technológií a viceprezident spoločnosti Telefónica Europe. "V budúcnosti sa objaví oveľa väčšie množstvo zariadení, z ktorých mnohé budú mobilné," dodal.

V súčasnosti 85-ročný Martin Cooper v nedávnom rozhovore pre BBC priznal, že si myslel, že počiatočné náklady na mobilný telefón, ktorý sa mal stať masovým produktom, môžu byť neúnosné.V roku 1983 stáli prvé modely v Spojených štátoch až 3500 dolárov. Cooper ale veril, že sa zariadenie bude zmenšovať.

"Predstavovali sme si, že jedného dňa bude telefón taký malý, že si ho budete môcť pripevniť na ucho, alebo dokonca dať pod kožu," uviedol "otec" mobilu s tým, že jeho vízia mobilného telefónu bola po prvý raz koncipovaná už roku 1960, kedy telekomunikačná spoločnosť AT&T predstavila telefón v automobile.