Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Moskva chce pekné počasie, na rozohnanie mrakov minie milióny dolárov

Foto: TASR/AP

Technika rozháňania oblakov siaha až do čias sovietskej éry.

Moskva 30. marca (TASR) - Moskovské orgány vyčlenia sumu v prepočte takmer štyroch miliónov dolárov, aby zabezpečili, že obyvatelia ruského hlavného mesta sa počas dvoch národných sviatkov v nadchádzajúcich mesiacoch budú tešiť z pekného počasia bez dažďa.

Informovala o tom v noci nadnes agentúra RIA Novosti.

Inzerát, uverejnený vo štvrtok na oficiálnej internetovej stránke, vyzýva podniky, aby sa uchádzali o to, ktorý z nich zabezpečí "meteorologickú ochranu mesta".

Technika rozháňania oblakov siaha až do čias sovietskej éry. Medzi látky, používané na tieto účely, patria jodid strieborný, suchý ľad a cementový prach, vysvetľuje RIA Novosti.

Spoločnosť, ktorá bude úlohou poverená, môže očakávať, že na jej realizáciu dostane 121 miliónov rubľov (3,9 milióna dolárov), píše ruská tlačová agentúra.

Sviatkami, pre ktoré chcú moskovské orgány zabezpečiť pekné počasie, sú 9. máj, Deň víťazstva, a 12. jún, Deň Ruska. Tieto dni sa tradične oslavujú vonku - manifestáciami a vojenskými prehliadkami.

Avšak kým Moskovčania sa z rozohnávania mrakov tešia, obyvatelia okolia ruskej metropoly sa vraj často sťažujú, že táto technika im, práve naopak, prináša zlé počasie.