Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

MÜLLER, KOCÁB, SOUKUP: Hudby je veľa a stráca sa v nej obsah

Na snímke zľava Ondřej Soukup, Michael Kocáb, Richard Müller a moderátor Radoslav Šebo. Foto: TABLET.TV

Hosťom Radoslava Šeba v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV boli Richard Müller,Ondřej Soukup a Michael Kocáb.

Bratislava 26. júna (TABLET.TV) – Orientovať sa v hudbe je veľmi ťažké. Interpretom dnes môže byť prakticky každý. Stačí mladosť, energia, dobrá vizáž, niekedy aj autotune. Takí interpreti často nemajú charizmu a predovšetkým ani obsah, ktorý v hudbe chýba čoraz viac. V relácii Exkluzívne pre TABLET.TV s Radoslavom Šebom sa na tom zhodli legendy českej a slovenskej hudobnej scény Richard Müller, Ondřej Soukup a Michael Kocáb.



Tri výrazné osobnosti česko-slovenského hudobného priemyslu sa spojili a pripravujú spoločné turné. Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup sa spolu predstavia na koncertnej šnúre Šansóny a iné piesne vo viac ako 30 slovenských aj českých mestách. Aj napriek tomu, že sa trojica umelcov pozná už desaťročia, na spoločné turné sa vyberie prvýkrát.

“S týmto nápadom prišiel môj manažér a kapelník Juraj Kuchárek. Jednoznačne sme sa všetci zhodli na tom, že ideme do toho. Bol som najskôr depresívne presvedčený, že ani Michal ani Ondřej do toho spolu so mnou nepôjdu, avšak, ukázal sa pravý opak a ja sa veľmi teším. Vznikne perfektná atmosféra,“uviedol v súvislosti s myšlienkou spoločného koncertovania Müller.

„Ja som bol prekvapený, že som bol do tejto milej zostavy pozvaný. Ja nie som performan, ja som sideman. Uvidím ešte, aká tam bude presne moja úloha. Premýšľal som už o tom. Mohol by som ukázať, ako vyzerá spievanie skladateľa,“spomenul Soukup. Tvrdí, že takéto hudobné spojenie by mu nikdy ako skladateľovi nenapadlo. „Keď som dostal pozvanie zúčastniť sa na tomto projekte, ja som zajasal. Richarda mám veľmi rád a aj s Michaelom sme ako dvojčatá. Poznám celú jeho tvorbu,“ doplnil.

Podľa hudobníkov je náročné orientovať sa v súčasnosti v hudbe. „V hudbe je veľká nadprodukcia. Ja som kdesi čítal, že hudba stratila svoju tajomnosť okolo 20. storočia. Prišla tak o svoj zásadný rozmer. Dnes môže byť skladateľom alebo interpretom takmer každý, pretože môže nahrávať hudbu aj na počítači, a to napríklad v pohodlí domova. Často z toho vzniknú aj príjemné veci, ale je toho už veľa. To je akoby ste mali všade kaviár zadarmo, takisto by prestal mať hodnotu,“ vysvetľuje Soukup. Takýto prístup k hudbe označuje ako jej devalváciu. “Čo z toho z dnešnej hudby prežije, to sa ukáže až časom. O dvadsať rokov, prípadne o tridsať,“ doplnil.

Kocáb si myslí, že dôležitú úlohu pri interpretoch dnes zohrávajú mladosť a aj krása. „Dnes idú ľudia po vizáži. Sú aj rôzne ladičky, veľa spevákov spieva cez autotune, vylaďujú sa, aby dobre zneli. Mladosť, energia, vizáž, autotune - a je to v háji. Často im chýba charizma a nejaký obsah, čo chcú skladbou povedať,“ uviedol na TABLET.TV.

Turné, ktoré Müller, Kocáb a Soukup pripravujú, bude predovšetkým o šansónovej hudbe. „Tá je založená práve na obsahu,“ zhodli sa. Nemyslia si, že by o tento typ skladieb dnes nebol záujem.

„Mám pocit, že v prípade mojich poslucháčov neplatí, že o šansónovú hudbu nie je záujem. Keď sa pozriem na svoje publikum, sú to aj mladší ľudia. Mladší o jednu či dve generácie, než som ja,“ povedal Müller.

Podľa Kocába je o šansón veľký záujem aj v Českej republike. „U nás sa šansóny tešia veľkej popularite. Dokonca väčšej, než by som predpokladal. Sú to piesne, ktoré majú zvláštnu hodnotu. Čo do obsahu aj do melódie. Dá sa k nim kedykoľvek vracať. Nikdy nezostarnú, ba dovolím si tvrdiť, že ani o tisíc rokov. Čiže ideme do bezpečného priestoru. Vôbec nemám obavy, že by to naši poslucháči neprijali,“ uviedol v súvislosti s pripravovaným turné.

„Šansón má v sebe veľkú charizmu. Je určený pre širokospektrálne zamerané publikum. Ja sa tomu vôbec nedivím, že na koncerty chodia aj o dve generácie mladší ľudia. Dokonca aj deti poznajú pesničky, ktoré vznikli v 80. a 90. rokoch,“ doplnil Soukup.

Prvou zastávkou na turné bude Liptovský Mikuláš (23. 9.), ďalšími budú Ružomberok, Martin, Rožňava, Lučenec, Banská Bystrica, Senica, Trnava, Nitra, Nové Zámky, Komárno, Bratislava, Prievidza, Topoľčany, Žilina, Trenčín, Prešov, Poprad, Spišská Nová Ves, Michalovce, záverečný koncert uvedú 8. decembra v Košiciach.

„Zaznejú skladby, ktoré často nehráme. Na poslednom turné som si overil, že som antirádiový interpret. Nehrajú ma. Povedal som si, že skúsim spraviť tak, že celú prvú časť koncertu budem hrať skladby z nového albumu, ktoré nikto z publika nepočul. Reakcia bola taká, akoby si ich doma púšťali pravidelne. Uprednostním menej známe skladby, šansónové, ale chýbať nebudú ani klasiky,“ uzavrel Müller.

Pozrite si reláciu Exkluzívne pre TABLET.TV s Radoslavom Šebom a jeho hosťami.