Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Muž má na novom občianskom preukaze na hlave sitko na špagety

Lukáš Nový na novom občianskom preukaze Foto: Teraz.sk/internet

Úradníci nemali námietky proti kuchynskej potrebe na oficiálnej fotografii Lukáša Nového z Brna.

Brno 31. júla (TASR) - Mladý muž z Brna Lukáš Nový si dal na hlavu sitko na cestoviny a nechal sa tak odfotografovať na občiansky preukaz. Tento týždeň si hotový doklad vyzdvihol na brnianskom magistráte. Úradníci nemali námietky proti kuchynskej potrebe na oficiálnej fotografii. Pokrývku hlavy totiž zákon pripúšťa, ak je z náboženských dôvodov. Brňan je pastafarián.

Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

Ak má občan pokrývku hlavy na oficiálnej fotografii z náboženských dôvodov a nezakrýva mu tvár alebo na ňom nevytvára tieň, je to z úradného hľadiska v poriadku. Uviedol to hovorca brnianskeho magistrátu, ktorý doklad totožnosti vydal.

Člen Pirátskej strany a odborník na počítačovú bezpečnosť Nový požiadal o nový občiansky preukaz, keď mu ukradli doklady.

Mal príležitosť splniť si svoje dávne želanie. "Som neveriaci a mať sitko na hlave z náboženských dôvodov mi pripadalo ako dobrá paródia," uviedol mladík, ktorý tým už niekoľko dní zabáva sociálne siete.

Nový sa pritom vyhlasuje za pastafariána. Názov satirického náboženstva je kombináciou slov pasta (po taliansky cestoviny) a rastafarián. Ústredné božstvo pastafariánov je Lietajúca špagetová príšera.

Brňan Nový sa podľa svojich slov inšpiroval dva roky starým činom Rakúšana Nika Almu. Tomu však trvalo dva roky, kým získal vodičský preukaz so sitkom na špagety a musel kvôli tomu absolvovať lekárske vyšetrenia.

Nový iba prišiel na brniansky magistrát v piatok pol hodiny pred zatváracou hodinou a vyhlásil, že sitko nosí na hlave z náboženských dôvodov. Úradníci sa ani nepýtali, o aké náboženstvo ide.

Pracovníci magistrátu nemôžu skúmať, či je viera žiadateľa legitímna. Tak odôvodnil ich počínanie hovorca, ktorého citoval web iDNES.cz.