Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na aukcii predajú exemplár americkej ústavy Georgea Washingtona

Foto: TASR/AP

Stostranový exemplár obsahuje všetky dokumenty prvého Kongresu, (ktorý prvý raz zasadal v New Yorku v roku 1789), medzi nimi aj návrh Listiny práv (Bill of Rights).

New York 25. apríla (TASR) - Aukčný dom Christie's v New Yorku plánuje predať ručne písaný exemplár americkej ústavy, ktorý patril Georgeovi Washingtonovi. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Stostranový exemplár obsahuje všetky dokumenty prvého Kongresu, (ktorý prvý raz zasadal v New Yorku v roku 1789), medzi nimi aj návrh Listiny práv (Bill of Rights) - považovanej za matku všetkých moderných ústav.

Hodnota v koži viazaného diela sa odhaduje na tri milióny dolárov (2,3 milióna eur). Prvý Kongres pôsobil dva roky - svoju činnosť začal v prvom roku pôsobenia Washingtona na poste prezidenta vo vtedajšom americkom hlavnom meste - New Yorku.

V tomto období vznikli dôležité ministerstvá, uskutočnilo sa prvé sčítanie ľudu a ratifikovali ústavy posledných z 13 amerických štátov, z ktorých pôvodne vznikli Spojené štáty.

Prvý Kongres rozhodol aj o tom, že na rieke Potomac - medzi Virgíniou a Marylandom - vznikne nové mesto, ktoré sa bude nazývať Washington.