Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Na ceste do školy je nutné dodržiavať niektoré pravidlá

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Deti do 10 rokov sú skupina, ktorá nie je schopná odhadnúť bezpečnostné riziko, preto by ich rodičia nemali púšťať samé do školy.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Do nového školského roka nastúpilo takmer 57.000 prváčikov, pričom väčšinu z nich privezú rodičia do školy každý deň autom. Deti sa strachujú z cesty pešo, kvôli čoraz plnším a rušnejším cestám a rodičia sa boja, že ich dieťa cestu do školy ešte nezvládne. Je však dôležité, aby si deti v rámci prevencie osvojili pravidlá bezpečnosti na cestách čo najskôr a vyhli sa tak potenciálnym rizikám.

Deti do 10 rokov sú skupina, ktorá nie je schopná odhadnúť bezpečnostné riziko, preto by ich rodičia nemali púšťať samé do školy. V tomto veku si však deti najľahšie osvojujú nové informácie, a preto by sme ich mali učiť, ako sa správať aj na cestách.

Z prieskumu spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko, na ktorom sa zúčastnilo 100 detí z 8 bratislavských základných škôl vyplynulo, že deti majú úroveň poznatkov v oblasti bezpečnosti na cestách dobrú. Prieskum však ukázal aj nutnosť prevencie a dôslednej, no interaktívnej a zábavnej edukácie detí v tejto oblasti.

V rámci projektu ŠKODA Hrou pripravili odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko niekoľko praktických tipov a rád pre rodičov s deťmi, ako čo najbezpečnejšie zvládnuť cestu do školy.

Lucia Busquet z rovnomennej spoločnosti radí: "Veľmi dôležité pre deti je, aby poznali trasu do školy, lebo cestu, ktorú vaše dieťa pozná, zvládne ľahšie. Možno by bolo dobré, aby ste s vaším dieťaťom cestu do školy absolvovali niekoľkokrát. Pomôžete mu tak správne sa rozhodnúť v situáciách, kedy by si nevedelo poradiť samotné. Taktiež je dobré naučiť vášho školáka zlatému pravidlu, že bezpečnosť je na prvom mieste. Ukážte a odporučte mu čo najbezpečnejšiu cestu, aj keby mala byť dlhšia. Niekedy je pár krokov navyše lepších, než hroziace riziko. Viditeľnosť vášho dieťaťa na ceste je veľmi dôležitá. Preto je veľmi dôležité, aby nosilo reflexné prvky. Oblečte ho do svetlých farieb, alebo mu kúpte školskú tašku s reflexnými prvkami. Vodiči a cyklisti tak budú vedieť lepšie predvídať situáciu. Dovoľte vášmu dieťaťu nech ide do školy s kamarátmi. Vo dvojici, prípadne vo väčšom počte bude viac v bezpečí a navzájom sa môžu ľahko upozorniť na možné riziká. A možno jeden z neposledných faktorov je komunikácia s vaším dieťaťom. Ozrejmite mu možné riziká a nebezpečné situácie, s ktorými sa môžu cestou do školy stretnúť. Porozprávajte sa s vaším dieťaťom o vlastných skúsenostiach a taktiež mu vysvetlite, kde môže nájsť v prípade potreby pomoc," uzatvára Busquet.