Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Na festival gurmánov prišiel aj kuchár s michelinskou hviezdou

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podujatie pre milovníkov dobrého jedla a pitia prilákalo hneď na začiatku stovky návštevníkov. Program festivalu sa začal už na pravé poludnie.

Bratislava 15. júna (TASR) - Štvrtý ročník Gurmán festu Bratislava otvorili dnes v bratislavskej Medickej záhrade. Podujatie pre milovníkov dobrého jedla a pitia prilákalo hneď na začiatku stovky návštevníkov.

Program festivalu sa začal už na pravé poludnie. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo o 17.30 h a s príhovorom vystúpila starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tatiana Rossová (SDKÚ-DS), ktorá prebrala záštitu nad podujatím. V súlade so svojím názvom sľubuje Gurmán fest Bratislava tri dni plné gurmánskych pôžitkov. Do nedele 17. júna sa v Medickej záhrade predstaví 25 reštaurácií a 54 šéfkuchárov z 10 krajín sveta.

Nechýba medzi nimi ani kuchár s Michelinovou hviezdou Ichiro Kubota z Japonska, ktorý v sobotu o 18.00 h na festivale predstaví svoje umenie. Spája v ňom prvky tradičnej japonskej a francúzskej, kuchyne. "Som skutočne potešený, že mám takúto príležitosť byť tu na Slovensku a ukázať svoj štýl, ktorý zvládnu aj ľudia na Slovensku. Som naozaj potešený, že tu môžem byť," povedal japonský šéfkuchár pre TASR. Medzi prvými slovenskými šéfkuchármi, ktorí na festivale predviedli svoje umenie, bol mediálne známy Marcel Ihnačák, ale napríklad aj Marián Filo z Čerenian, ktorý v minulom roku získal titul kuchár roka.

Súčasťou festivalu bude hneď niekoľko sprievodných podujatí. Ľudia môžu navštíviť aj svet nápojov, kde sa budú môcť zoznámiť s rôznymi technikami nalievania, čapovania a hlavne ochutnávania nápojov. Na svoje si prídu aj deti v detskej škole varenia a v programe je aj súťaž známych moderátorov, hercov a novinárov v pečení originálnych francúzskych palaciniek. Novinkou bude Starostovská džemovačka. V nedeľu o 13.00 h budú starostovia mestských častí Bratislavy ponúkať džem, ktorý navarili. "Ten, ktorého džem sa stretne s najväčším úspechom u návštevníkov, získa odmenu a podporu pre školy v jeho mestskej časti – celý výťažok z predaja starostovských džemov," uviedol pre TASR organizátor Gurmán festu Radoslav Nackin. Novinkou bude aj súťaž o festivalovú reštauráciu, ktorú každý deň budú môcť hlasovaním zvoliť návštevníci podujatia.

Organizátormi podujatia Gurmán Fest Bratislava 2012 sú bedeker Gurmán na Slovensku, mestská časť Bratislava-Staré Mesto, Bratislavský samosprávny kraj a hlavné mesto SR Bratislava.