Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na konferencii udelili cenu Johna McCaina dvom mladým politologičkám

Politologičky Abigail Postová (vľavo) a Ulrike Frankeová (uprostred) si prevzali z rúk Cindy McCainovej (vpravo) cenu Johna McCaina počas Medzinárodnej bezpečnostnej konferencie 15. februára 2019 v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Ocenenie budú odovzdávať každý rok za výnimočnú akademickú prácu úzko súvisiacu s transatlantickými vzťahmi.

Mníchov 16. februára (TASR) - Účastníci Mníchovskej bezpečnostnej konferencie si v piatok pripomenuli Johna McCaina tým, že odovzdali novovytvorenú cenu nesúcu meno zosnulého amerického senátora dvom mladým vedkyniam za ich prácu v oblasti transatlantických vzťahov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Viceprezident USA Mike Pence, vedúci veľkej americkej delegácie v Mníchove, vzdal poctu McCainovi a označil ho za "amerického vlastenca".

Pence v príhovore na ceremónii v bavorskom parlamente scharakterizoval McCaina ako muža, ktorý energicky bojoval za svoje ideály.

McCain, ktorý zomrel vlani v auguste, bol desaťročia pravidelným účastníkom každoročnej mníchovskej konferencie a dlhé roky viedol americkú delegáciu.

Bavorský premiér Markus Söder označil senátora, ktorý pracoval v Senáte USA od roku 1987 až do svojej smrti, za "inštitúciu".

Prvými príjemcami ceny sú politologičky Abigail Postová a Ulrike Frankeová. Ocenenie budú odovzdávať každý rok za výnimočnú akademickú prácu úzko súvisiacu s transatlantickými vzťahmi.

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok za účasti 30 hláv štátov a vlád, Slovensko zastupuje v dňoch 16. a 17. februára minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. K témam, ktoré budú na trojdňovom podujatí podľa očakávaní dominovať, patrí stav transatlantických vzťahov, rastúce napätie medzi Ruskom a Západom a konflikty na Blízkom východe.