Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nákladná loď Progress sa spojila s vesmírnou stanicou

Foto: ISS

Let lode, ktorú na obežnú dráhu vyniesla nosná raketa Sojuz-U, prebehol bez problémov, uviedol hovorca letovej centrály.

Moskva 28. júla (TASR) - Nákladná ruská kozmická loď Progress M-20M sa dnes úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), na ktorú priviezla približne 2,5 tony potravín, paliva i súkromnej pošty. Na palube sa nachádzali okrem iného aj údeniny, čaj a majonéza pre šesťčlennú posádku.

Nákladná loď dorazila k vesmírnej stanici približne šesť hodín po štarte z kazašského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, oznámilo riadiace stredisko v Moskve. Okolo 3.30 h bolo loď vidno na niekoľko minút ako jasný bod na oblohe aj zo strednej Európy, informovala tlačová agentúra DPA.

Let lode, ktorú na obežnú dráhu vyniesla nosná raketa Sojuz-U, prebehol bez problémov, uviedol hovorca letovej centrály.

Loď Progress viezla celkovo 2,5 tony nákladu vrátane paliva a technických i lekárskych prístrojov, ale aj zásoby kyslíka a vody, odevy a potraviny, medzi ktorými je aj ovocie, zelenina a sladkosti. Posádke pribalili aj "klobásku s cesnakom a slaninou", prezradil pre agentúru Interfax predstaviteľ Ústavu medicínsko-biologických problémov Ruskej akadémie vied Alexander Agurejev.

V zásielke je tiež pošta a balíčky pre posádku ISS, ktorú v súčasnosti tvoria Rusi Pavel Vinogradov, Alexander Misurkin a Fiodor Jurčichin, americkí astronauti Chris Cassidy a Karen Nybergová a taliansky kozmonaut Luca Parmitano.