Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

NASA plánuje zachytiť asteroid na obežnej dráhe Mesiaca

NASA Foto: TASR/AP

Podľa rozpočtu, navrhnutého prezidentom USA Barackom Obamom, by NASA mala vo fiškálnom roku 2014 celkovo dostať 17,7 miliárd dolárov (13,5 miliárd eur).

Washington 11. apríla (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje zachytiť na obežnej dráhe Mesiaca malý asteroid, ktorý by následne mali navštíviť a preskúmať astronauti. Uvádza sa to v návrhu rozpočtu NASA pre rok 2014, ktorý v stredu zverejnil Biely dom.

Približne 500-tonový asteroid by mala zachytiť robotická sonda a umiestniť ho na stabilnú obežnú dráhu nášho Mesiaca. Tam by ho do roku 2021 mala navštíviť pilotovaná misia, ktorej členovia by z telesa odobrali vzorky na ďalší výskum.

Do počiatočnej prípravnej fázy projektu by sa už na budúci rok malo investovať 105 miliónov dolárov (80 miliónov eur). NASA zamýšľa požadovanú sumu investovať do identifikácie vhodnej planétky s rozmermi 7-10 metrov a vývoja technológií na jej zachytenie.

Získané technologické kapacity by sa mohli využiť na odklonenie potenciálne nebezpečných vesmírnych objektov, ktoré by v budúcnosti mohli ohroziť Zem.

Vyslanie astronautov na planétku zachytenú na mesačnej obežnej dráhe by tiež malo byť predohrou k dlhodobo plánovanej pilotovanej misii NASA na Mars. Americký senátor Bill Nelson okrem spomínaných cieľov zdôraznil aj rozvoj technológie ťažby z asteroidov.

Podľa rozpočtu, navrhnutého prezidentom USA Barackom Obamom, by NASA mala vo fiškálnom roku 2014 celkovo dostať 17,7 miliárd dolárov (13,5 miliárd eur).