Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

NASA: Na Marse mohlo kedysi existovať prostredie vhodné pre život

NA snímke NASA sú vzorky marťanskej pôdy, ktoré urobilo planetárne vozidlo Curiosity. Foto: TASR/AP

Curiosity je prvým vesmírnym vozidlom vyslaným na Mars, ktoré môže zbierať vzorky z hĺbky hornín.

Pasadena 13. marca (TASR) - Analýza vzoriek hornín zozbieraných robotickým vozidlom Curiosity ukázala, že na Marse mohli kedysi existovať žijúci mikroorganizmy. Informovali o tom v utorok vedci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Vo vzorkách, ktoré vozidlo Curiosity získalo vo februári vŕtaním z usadených hornín neďaleko predpokladaného dávneho riečiska v Galeovom kráteri, vedci identifikovali síru, dusík, vodík, kyslík, fosfor a uhlík - niektoré z chemických prvkov kľúčových pre život, uviedla NASA.

"Základnou otázkou tejto misie je to, či na Marse mohlo existovať prostredie vhodné pre život. Podľa toho, čo teraz vieme, je odpoveď áno," uviedol hlavný vedec programu NASA pre výskum Marsu Michael Meyer.

"Našli sme obývateľné prostredie, ktoré je natoľko neškodné a vhodné pre život, že ak by ste boli na tejto planéte a bola by okolo vás voda, pravdepodobne by ste ju mohli piť," povedal hlavný vedec John Grotzinger z Kalifornského technologického inštitútu.

Curiosity je prvým vesmírnym vozidlom vyslaným na Mars, ktoré môže zbierať vzorky z hĺbky hornín. Na červenej planéte pristálo vlani v auguste s úlohou zistiť, či na nej niekedy existovali podmienky priaznivé pre mikroskopické organizmy. Na zisťovanie samotných mikróbov nie je vybavené.

Získané vzorky obsahovali tiež ílovité minerály, ktoré sa vytvárajú vo vodnatom prostredí. Podľa vedcov je prioritou misie hľadať miesto, kde by mohli byť zachované organické zlúčeniny.

Druhý vrt Curiosity neurobí skôr než v máji, keďže riadiace stredisko na Zemi nebude s vozidlom po väčšinu apríla v kontakte vzhľadom na postavenie planét. Technici medzitým odstraňujú počítačový problém, pre ktorý Curiosity nemôže už niekoľko dní vykonávať vedecké experimenty, dodáva agentúra AP.