Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Neberte to na sekeru

Foto: Mountfield

S blížiacim sa zimným obdobím vzniká milá povinnosť zásobiť sa drevom, k čomu celkom určite patrí aj jeho úprava.

14. septembra (OTS) - Klasickú sekeru na zotínanie stromov už dnes používa málokto, keďže motorová píla sa stala bežným pomocníkom. Ak aj vy uvažujete nad tým, že si zaobstaráte túto chlapskú hračku, mali by ste poznať zopár rád, ktoré vám pomôžu sa v tomto segmente zorientovať.

Elektrické píly sú vhodné občasné a nenáročné práce pre domáce použitie, ako napríklad príprava paliva, prerezávanie stromov na záhradách, stolárske a tesárske účely. Oproti benzínovej píle sú o poznanie tichšie a takisto sú nenáročné na údržbu – po použití ich stačí len vypnúť, očistiť a uložiť na svoje miesto.

Naproti tomu veľkou výhodou benzínových píl je ich nezávislosť na elektrine, keď nie ste pri práci obmedzení káblom. Benzínové píly môžeme rozdeliť v zásade do troch skupín:
- Hobby motorové píly: majú podobné uplatnenie ako elektrické píly, jedná sa teda o občasné používanie ( vhodné pre narezanie niekoľkých dosiek, dreva do krbu a pod ), vhodné k drobným prácam okolo domov, chát, chalúp.
- Farmárske čiže poloprofesionálne motorovej píly: vhodné stínanie menších stromov, čistenie lesa po ťažbe, prerezávanie stromov, pre pravidelnú prípravu paliva, apod. V tejto kategórii si vyberú aj vlastníci drobných lesov. Uplatnenie môže nájsť aj v komunálnej sfére.
- Profesionálne motorové píly: vhodné pre náročné profesionálne použitie. Ideálne napríklad pre výrub dreva, ťažkú celodennú prácu pri ťažbe dreva, rezanie, skracovanie veľkých kmeňov, apod.
Foto: Mountfield

Pri výbere motorovej píly je potrebné sa zamerať na výkon a dĺžku reznej lišty. Ľudia si často vyberajú pílu podľa pravidla: čím väčšie lišta, tým lepšie píla. Pokiaľ si ale vyberiete pílu s dlhou lištou a malým výkonom, potom sa človek pri rezaní zbytočne nadrie.

Dobrú motorovú pílu kúpite najlepšie v špecializovanom obchode, ktorý sa zameriava priamo na pomocníkov pre dom a záhrad.Dôležitá je dĺžka záručnej doby. Niektorí predajcovia ponúkajú aj 7-ročnú záruku.

Čo by mala kvalitné píla mať?

Radí Michal Pobežal, produktový manažér Mountfield.
- Dekompresný ventil ( uľahčuje prácu pri štartovaní, pretože sa znižuje kompresia a teda aj sila, ktorú treba vynaložiť pri štartovaní motorovej píly )
- Poloautomatický sýtič EASY START ( uľahčuje štartovanie motorovej píly )
- Primer ( človek nemusí niekoľkonásobne ťahať za štartovaciu šnúru, aby sa nasalo palivo do karburátora, je tak uľahčené štartovanie motorovej píly )
- Antivibračný systém ( motorová píla vydáva vibrácie a vďaka antivibračnému systému ich sama tlmí )
- Dôležitá je aj možnosť jednoduchého prístupu k vzduchovému filtru ( u kvalitných motorových píl odskrutkujete kryt filtra bez náradia. Preto ho môže pracovník vyčistiť rýchlo, a to vždy, keď je potreba. Údržba motorovej píly je tak ľahšia a podstatne rýchlejšia )
- Regulácia mazania ( umožňuje upraviť množstvo oleja, ktorým sa bude premazávať lišta motorovej píly )
- Odstredivé predčistenie vzduchu ( vďaka vzdušnému víru sa do motora nedostanú nečistoty, ale len čistý vzduch )
- Bezpečnostná brzda
Foto: Mountfield