Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Nestor slovenskej reportážnej fotografie M. Vojtek by mal 90 rokov

Na archívnej snímke z 25. novembra 1977 bývalý fotoreportér ČSTK v Bratislave Miroslav Vojtek. Foto: archív TASR

Ako fotoreportér tlačovej agentúry, svojím objektívom zachytil aj mnohé významné osobnosti a udalosti politického, kultúrneho a spoločenského života.

Stupava/Bratislava 8. augusta (TASR) – Fotoreportér, publicista a vysokoškolský pedagóg Miroslav Vojtek bol popredným organizátorom fotografického diania na Slovensku. Dnes by mal 90 rokov.

Za dlhoročné pôsobenie v oblasti fotografie mu Medzinárodná federácia fotografického umenia (Fédération Internationale de l'Art Photographique - FIAP) v roku 1972 udelila čestný titul EFIAP (Excellence FIAP).

Miroslav Vojtek sa narodil 8. augusta 1927 v Stupave. Po ukončení štúdií pracoval ako hlásateľ v Slovenskom rozhlase a neskôr ako vnútropolitický redaktor v Zpravodajskej agentúre Slovenska (ZAS). Od roku 1953 pôsobil v obrazovom spravodajstve Československej tlačovej kancelárie (ČSTK), kde sa v roku 1979 stal vedúcim redakcie fotoreportérov.

Slovenský fotožurnalista 15 rokov (1960–1975) prednášal na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Niekoľkokrát bol predsedom fotografickej sekcie Slovenského zväzu novinárov (SZN) a klubu fotoreportérov. Bol zakladajúcim členom Zväzu slovenských fotografov (ZSF).

Motívom Vojtekovej fotografickej tvorby bol vždy človek. Fotografoval prostý život bežných ľudí a zároveň, ako fotoreportér tlačovej agentúry, svojím objektívom zachytil aj mnohé významné osobnosti a udalosti politického, kultúrneho a spoločenského života. Zanechal po sebe rozsiahly fotografický archív, ktorý je pozoruhodným dokumentom doby, v ktorej žil, pracoval a tvoril.

Venoval sa novinárskej fotografii, úvahy, kritiky a recenzie publikoval v časopisoch a teoretické práce z oblasti fotožurnalistiky uverejňoval v odbornej literatúre. Vytvoril tiež rozsiahlu obrazovú kroniku známeho festivalu populárnej hudby Bratislavská lýra.

Tvorba Miroslava Vojteka bola viackrát ocenená. Okrem spomínaného prestížneho titulu EFIAP mu udelili Zlatý odznak ZSF (1984) a titul Autor ZSF (1985). Bol tiež nositeľom titulu Zaslúžilý pracovník kultúry (1987) od Ministerstva kultúry vtedajšej Slovenskej socialistickej republiky (SSR).

Uznávaný fotoreportér a publicista Miroslav Vojtek zomrel 2. júna 1996 v Bratislave vo veku nedožitých 69 rokov.