Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Nezisková organizácia Sloboda zvierat vznikla pred 20 rokmi

Sloboda zvierat vznikla pred 20 rokmi Foto: TASR/Martin Baumann

Na začiatku rozhodnutia založiť túto organizáciu boli nadšenie a láska pre zvieratá v srdciach skupiny ľudí. V súčasnosti má Sloboda zvierat 17 regionálnych centier po celom Slovensku.

Bratislava/Košice 9. augusta (TASR) - Nezisková organizácia pre ochranu práv zvierat s názvom Sloboda zvierat vznikla v Košiciach pred 20 rokmi 10. augusta 1992.

Na začiatku rozhodnutia založiť túto organizáciu boli nadšenie a láska pre zvieratá v srdciach skupiny ľudí. V súčasnosti má Sloboda zvierat centrum v Bratislave, 17 regionálnych centier po celom Slovensku a vyvíja množstvo aktivít. Organizácia slúži na ochranu zvierat a ich pohody, pracuje formou kampaní, zmeny legislatívy, výchovy a osvety a priamou záchranou zvierat v útulkoch pre zvieratá.

Zastavili pokusy na zvieratách v ZŠ a SŠ
Logo organizácie Sloboda zvierat
Foto: TASR/Martin Baumann
Organizácia Sloboda zvierat zaznamenala prvý veľký úspech 23. júna 1994. Minister školstva SR Ľubomír Harach po konzultáciách s odborníkmi podpísal pokyn na úpravu učebných osnov základných a stredných škôl, v ktorých sa všetky pokusy na živých zvieratách a hmyze zastavili. Reagoval tak na kampaň Učiť súcitu, počas ktorej Sloboda zvierat zozbierala na petičné listiny 75.000 podpisov od občanov z celého Slovenska. K ďalším jej úspechom patrí odstúpenie českého podnikateľa od úmyslu organizovať na Slovensku býčie zápasy alebo zákaz používania zvierat pri registrovaní domácich a zahraničných výrobkov. K výrazným úspechom patrí aj otvorenie útulku v Bratislave v roku 1995 a zriadenie prvej pohotovostnej telefónnej linky 187 na pomoc zvieratám v roku 1996.

Protest za zvýšenie trestov, tým ktorí týrajú zvieratá
Foto: TASR/Milan Kapusta
Koncerty, výstavy aj pochody
Sloboda zvierat organizuje aj desiatky úspešných prednášok, výstav, koncertov, pochodov a infoturné, v rámci ktorých sa aktivisti zameriavajú na ochranu spoločenských, hospodárskych, pokusných a divých zvierat v zajatí. K ďalším aktivitám dobrovoľníkov patrí aj dokumentácia týrania zvierat, riešenie právnych káuz, vykonávanie prieskumu a analýz.

K úspechom patrí aj zníženie dane zodpovedným majiteľom psíkov a majiteľom, ktorí si zvieratko adoptovali z útulkov. K tomuto kroku sa rozhodla miestna časť Bratislavy Rača.

Činnosť Slobody zvierat je financovaná prevažne z darov verejnosti. K aktívnym spolupracovníkom Slobody zvierat patria aj slovenskí herci a iné prominentné osobnosti. Organizácia je členom a slovenským zástupcom vo Svetovej spoločnosti na ochranu zvierat (WSPA) a viacerých európskych koalícií.

Viac informácií nájdete na www.slobodazvierat.sk.