Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

NEZMEŠKAJTE MEGA MESIAC: Mimoriadny spln nastane o pár hodín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zážitok z pozorovania nám môže poskytnúť už samotný pohľad na vychádzajúci mesiac v splne pri jasnom počasí, na čo by mali byť v utorok priaznivé podmienky.

Bratislava 18. februára (Teraz.sk) - Spln Mesiaca, ktorý nastane v utorok 19. februára 2019 v popoludňajších hodinách stredoeurópskeho času, bude výnimočný. V médiách sa takýto spln označuje niekedy aj ako supermesiac. „Takýto jav nastáva pravidelne, keď sa Mesiac nachádza v blízkosti Zeme, teda v perigeu a zároveň v tom čase nastáva spln,“ povedal pre teraz.sk astronóm Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov v Rimavskej Sobote.

Mesiac sa bude na svojej dráhe nachádzať najbližšie k Zemi dopoludňajších hodinách, spln nastáva už v ten istý deň popoludní o 16:53 SEČ. Zhodou okolností práve v tomto čase v utorok Mesiac vychádza nad obzor. Podľa údajov hvezdárne v Rimavskej sobote, teda prerátaných pre túto oblasť, vychádza Mesiac o 16:54 SEČ. V iných častiach Slovenska sa údaje môžu mierne líšiť, smerom na východ Mesiac vyjde o pár minút skôr, smerom na západ neskôr.

V každom prípade platí, že hneď po východe sa nám môže kotúč Mesiaca javiť ako väčší než obvykle. „Treba však hneď dodať, že rozdiel medzi veľkosťou mesačného kotúča pri bežnom splne a pri tzv. supermesiaci je naozaj malý a väčšina ľudí si ho sotva všimne,“ povedal pre teraz.sk Pavol Rapavý.

Zážitok z pozorovania nám môže poskytnúť už samotný pohľad na vychádzajúci mesiac v splne pri jasnom počasí, na čo by mali byť v utorok priaznivé podmienky. Mesiac a Slnko sa nízko nad obzorom vždy javia väčšie, je to jeden zo známych optických klamov.

Mesiac v perigeu je od Zeme vzdialený 363 295 kilometrov, v apogeu, teda pri najväčšej vzdialenosti až 405 503 km, Okolo Zeme obehne Mesiac raz za 27,3 dňa, čo sa nazýva ako tzv. siderický mesiac. Ide o dobu úplného obehu vzhľadom na hviezdy resp. na okolitý vesmír. Synodický mesiac trvá 29,5 dňa a to je doba, ktorú zaberie dosiahnutie rovnakej fázy , napríklad je to čas medzi dvoma splnmi. Rozdiel medzi nimi je spôsobený tým, že počas obehu okolo Zeme prejde aj Zem aj Mesiac určitú vzdialenosť na orbite okolo Slnka, preto je synodický mesiac dlhší.