Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Nový Zéland dnes víta Nový rok - Matariki

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tradícia vítania Matariki bola väčšinu 20. storočia zabudnutá, Novozélanďania sa k nej vrátili asi pred desiatimi rokmi.

Wellington 25. júna (TASR) - Obyvatelia Nového Zélandu dnes slávia začiatok maorijského nového roku, ktorý vítajú ohňostrojmi, tradičnými tancami, rozprávaním príbehov a stretávaním sa rodín.

Maorijský Nový rok - Matariki - sa určuje podľa lunárneho kalendára pôvodných obyvateľov. Tradícia vítania Matariki bola väčšinu 20. storočia zabudnutá, Novozélanďania sa k nej vrátili asi pred desiatimi rokmi.

Oslavy nového roku súvisia s pozorovaním súhvezdia Plejády -- Matariki. Sú pripomenutím "toho, čo je na Novom Zélande jedinečné, príležitosťou byť spolu, priznať si, kým sme, prejaviť lásku k týmto ostrovom, zlepšiť kvalitu vzťahov medzi ľuďmi," uviedol Charles Royal z novozélandského národného múzea. Sviatok sa považuje aj za jeden zo spôsobov, ako zachovať maorijský jazyk.

Oslavy Matariki veľmi často zahŕňajú odpaľovanie ohňostrojov. Ľudia sa stretávajú nad ránom, aby v chladnom počasí pozorovali súhvezdie Plejády. Ľudia si zvyknú na lístky zapisovať novoročné želania, ktoré potom hádžu do ohňa spolu s obetami v podobe jedla, čo má zaručiť bohatú úrodu. Dym, ktorý z ohnísk stúpa, sa považuje za spôsob, ako sa rozlúčiť s ľuďmi zomrelými počas vlaňajšieho roku.