Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nový židovský rok sa začne v nedeľu západom Slnka

Roš hašana - židovský Nový rok, ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Roš ha-šana je dňom zúčtovania za všetky skutky predchádzajúceho roka.

Jeruzalem 29. septembra (TASR) - Židia na celom svete oslávia v pondelok a utorok (30. septembra a 1. októbra) Nový rok 5780. Začne sa už v nedeľu 29. septembra západom Slnka, ako všetky židovské sviatky. Informujú o tom svetové aj slovenské zdroje.

Nový rok, ktorý sa nazýva Roš ha-šana, čo znamená Hlava roka, pripadá na 1. deň mesiaca tišri, ktorý je siedmym mesiacom roka.

Roš ha-šana je dňom zúčtovania za všetky skutky predchádzajúceho roka. Ľudia sa naň pripravujú už počas posledného mesiaca starého roka, mesiaca elul. Táto príprava ich má vytrhnúť z náboženskej ľahostajnosti a obrátiť im myseľ k Bohu, ktorého príkazy počas minulého roka porušili.

Židovský Nový rok nie je spojený s hlučnými oslavami. Podstatou tohto sviatku je duchovné znovuzrodenie, ponorenie sa ľudí do seba, meditácie. Podľa tradície na Roš ha-šana rozhoduje Boh o osude každého človeka v nadchádzajúcom roku a skúma jeho minulé činy. Je to teda aj deň zodpovednosti pred Hospodinom.

V Talmude sa Roš ha-šana spomína ako výročný deň stvorenia sveta, je teda aj spomienkou na začiatok bytia - a zároveň i deň, na ktorý sa viaže nádej do budúcnosti.

Nový rok sa slávi v synagóge i v domácnosti.

Počas špeciálnej liturgie v synagóge sa trúbi na baraní roh - šofar. Zatrúbenie naň symbolicky pripomína, že je čas zmeniť svoje životy k lepšiemu.

Židovské rodiny a priatelia sa na Nový rok stretávajú pri spoločnom stole. Je zvykom servírovať pečivo - chalu v špeciálnom kruhovom tvare, čo symbolizuje kruh života. Chala sa namáča do medu, čo je zase symbolom nádeje na sladký nadchádzajúci rok. Do medu sa namáčajú aj jablká a tradičnými dezertmi sú medový a jablkový koláč.

Roš ha-šana otvára celý rad sviatočných dní, ktoré sa nazývajú Vysoké sviatky. Ich vrcholom je desať dní po začatí nového roku najvýznamnejší sviatok židovského kalendára Jom kipur, čiže Deň zmierenia. V tomto roku pripadne Jom kipur na 8./9. októbra.



Zdroje:

www.hebcal.com

www.timeanddate.com

www.fzo.cz

www.jewishmuseum.cz

www.uzzno.sk

http://kehilazilina.sk/ros-ha-sana-5779/