Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Obama vystúpi v júli v JAR s mandelovskou prednáškou

Bývalý americký prezident Barack Obama prednesie v júli v Juhoafrickej republike mandelovskú prednášku Foto: TASR/AP

Obama pricestuje do Johannesburgu pri príležitosti 100. výročia narodenia prvého černošského juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu.

Johannesburg 24. apríla (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama prednesie v júli v Juhoafrickej republike (JAR) každoročnú "mandelovskú" prednášku. S odvolaním sa na vyhlásenie Nadácie Nelsona Mandelu o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

Obama pricestuje do Johannesburgu pri príležitosti 100. výročia narodenia prvého černošského juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Vystúpi s témou "Pokračovanie v Mandelovom odkaze a podpora aktívneho občianstva v meniacom sa svete". Jeho prednáška bude zameraná na "premosťovanie rozdielov, prácu naprieč ideologickými líniami a boj proti útlaku a nerovnosti".

Prednáška sa bude konať 17. júla a očakáva sa účasť 4000 ľudí. Obama často cituje Mandelu ako svoj zdroj inšpirácie. V roku 2013 sa zúčastnil na pohrebe tohto juhoafrického bojovníka za slobodu.

Medzi predchádzajúcim rečníkmi podujatia sú filantrop a zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, bývalý prezident USA Bill Clinton či prvá žena na čele afrického štátu, libérijská exprezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová.