Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Objavili tajný trezor Karla Čapka

Vila bratov Čapkovcov na pražských Vinohradoch. Foto: Wikipédia

Trezor, umiestnený na nenápadnom mieste vo vile bratov Čapkovcov, vydal doteraz neznáme listy a vzácne kresby.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) – Bádateľom a pracovníkom českého Národního památkového ústavu sa podarilo objaviť tajomný trezor veľkého českého spisovateľa Karla Čapka. Ako odhalila reportáž portálu Novinky.cz, známy literát ukrýval cenné osobné veci vo svojej podkrovnej pracovni na nezvyčajnom mieste. Vnútro skrine malo za vešiakovou stenou nenápadný priestor, ktorý slúžil ako tajomný trezor.

Český spisovateľ, esejista, dramatik, publicista, prekladateľ a novinár Karel Čapek sa narodil 9. januára 1890. Osobný priateľ prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka je autorom originálnych príbehov Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy. Známejší je však svojimi utopicko-fantazijnými dielami: románmi Válka s mloky a Bílá nemoc a drámami R.U.R. a Věc Makropulos.
Foto: TASR
Vzácny nález sa podaril počas skúmania vily Karla Čapka tímom odborníkov potom, ako dom odkúpila mestská časť českej metropoly Praha 10. Dom stále dýcha atmosférou prvej republiky, akoby ju spisovateľ s manželkou ani neopustili.

V Čapkovom doteraz neznámom trezore našli jeho hovory s prezidentom Tomášom Garrigue Masarykom, ako aj listy manželke a herečke Národného divadla Oľge Scheinpflugovej. Boli tam aj zošity s pôvodnými kresbami zo spisovateľových ciest, predovšetkým zo Škandinávie.

"V trezore sme našli Čapkove pôvodné cestopisné kresby. Vedelo sa, že vo vile boli vystavené skice z jeho poslednej cesty zo severu, ale kresby napríklad z Anglicka, alebo zo Španielska, nikde neboli. A teraz ich máme. Objavili sme aj skicáre a zošity z doby štúdií na pražskej filozofickej fakulte. Zošity písal od roku 1913 do roku 1915, kedy sa pripravoval na skúšky, "uviedol pre Novinky.cz čapkológ Hasan Zahirović, ktorý sa na prieskume vily podieľa.

Trezor ukrýval nielen veci od Karla Čapka, ale aj jeho brata Jozefa – konkrétne list s pohľadnicou priamo z koncentračného tábora, ktoré poslal švagrinej Oľge Scheinpflugovej. Bolo to novoročné blahoželanie z roku 1941, ktoré nemalo žiaden text – len adresu a vlastnoručný podpis. Takúto pohľadnicu poslal Jozef Čapek preto, aby oznámil, že vôbec žije.

Bratia Čapkova si nechali dom na Vinohradoch postaviť v rokoch 1923 až 1924, pripomína webový portál. Po smrti Karola a Oľgy vlastnili dom jej sestra Božena Scheinpflugová s manželom divadelným kritikom Edmond Konrádom. Druhú polovicu vily dodnes obýva vnučka Jozefa Čapka. Mestská časť Praha 10 kúpila polovicu domu aj s pôvodným vybavením od prasynovca Oľgy Scheinpflugovej po dlhých rokovaniach vlani na jeseň za necelých 44 miliónov českých korún. V budúcnosti chcú pamiatku otvoriť pre verejnosť.