Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Objavom slovenskej módnej scény je Annamária Kiss Kósa

Foto: TASR/Annamaria Kiss Kósa

Už tradične sa počas jarných módnych dní v Bratislave udeľuje Dunajská perla, autorkou ceny je slovenská výtvarníčka Jana Brisudová.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Módne inšpirácie a tipy na nastávajúcu sezónu jar/leto 2012 predstavujú v Bratislave poprední slovenskí módni dizajnéri, módne domy a renomované módne značky. Program a novinky jarnej časti 7. ročníka Bratislavských módnych dní (BMD) dnes organizátori predstavili aj zástupcom médií.

Tohtoročné jarné dni módy v Bratislave otvorila 24. apríla exkluzívna módna prehliadka Miklosko Fashion Design pri príležitosti 15. výročia značky. Dnes séria prehliadok pokračovala v priestoroch hotela Double Tree by Hilton, kde svoje kolekcie predstavili mladé dizajnérky Zuzana Budošová, Katarína Halásová, Annamária Kiss Kósa, Paulína Polónyová, Monika Vontszemuová. Svoje modely predstavili i etablovaní dizajnéri - Izabela Komjati, Lukáš Kimlička a Jana Pištejová. Exkluzívnu kolekciu jeseň/zima 2012/2013, ktorá je postavená v štýle retro 60. a 70. rokov, uviedla francúzska značka Didier Parakian.

"Sme vlastne v polovičke BMD. Prvý deň sme prezentovali to najlepšie zo šiestich ročníkov BMD počas autosalónu," uviedla Mária Reháková, riaditeľka Agentúry Promotion, ktorá podujatie organizuje spolu s mesačníkom La Femme.

Už tradične sa počas jarných módnych dní v Bratislave udeľuje Dunajská perla, autorkou ceny je slovenská výtvarníčka Jana Brisudová. Tento rok si ocenenie za Najväčší prínos pre slovenskú módnu scénu prevzal Fero Mikloško. Dunajskú perlu za Najväčší objav získala Annamária Kiss Kósa, minuloročná víťazka súťaže Nové tváre módnej scény. "Ocenenie od ľudí, ktorí sú pre mňa to naj, lebo sú medzi nimi aj moji profesori, elita slovenského dizajnu a módnej tvorby, a od nich keď dostanem takúto cenu, tak je to pre mňa veľké uznanie," komentovala pre TASR rozhodnutie poroty ocenená návrhárka.

"Dokázala som sebe, ale asi aj ostatným, že to, čo robím, je dobré a že idem správnym smerom," doplnila Annamária Kiss Kósa, ktorá sa pri svojich kreáciách snaží používať čisté línie. "Väčšinou používam kontrastné farby aj kontrastné materiály. Mám radšej geometrické tvary, rada sa pohrávam s materiálmi, ktoré držia tvar. Mám rada rifľovinu, autopoťahovinu alebo niečo vatelínové, prosto trojdimenzné, geometrické a minimalistické, takže žiadne volániky, vzorované materiály," prezradila čerstvá držiteľka Dunajskej perly, ktorá bude v máji reprezentovať mladých slovenských tvorcov v New Yorku na Slovak Fashion Night.

Jarná časť BMD priniesla aj zadanie témy pravidelnej jesennej súťaže Nové tváre módnej scény. Témou tretieho ročníka projektu pre mladých a začínajúcich návrhárov je "Obráť chvíľu na zážitok".

Program BMD pokračuje vo štvrtok (26.4.) prehliadkou značiek Deseo a Roberto Cavalli, ktoré na móle odprezentuje Nine Fashion. Svoje kolekcie predstavia slovenskí návrhári Robert Bartolen a Veronika Hložníková i český dizajnér Libor Komosný. Jarné dni módy v Bratislave vyvrcholia prehliadkou špeciálneho zahraničného hosťa - Kiny Fernandez zo Španielska.