Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

LEKÁRKA: Informácie z internetu môžu byť pre pacienta nebezpečné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jej skúsenosti z praxe ukazujú, že chorí radi navštevujú internet a radia sa s doktorom Googleom.

Bratislava 20. mája (TASR) - Informácie o zdravotných problémoch či liečbe, ktoré pacienti nachádzajú na internete, môžu byť podľa kardiologičky docentky Slavomíry Filipovej niekedy mylné až nebezpečné. Jej skúsenosti z praxe ukazujú, že chorí radi navštevujú internet a "radia" sa s doktorom Googleom. "Nelekár - laik ale nevie rozlíšiť, či ide o profesionálne kvalitnú webstránku alebo o pochybné informácie," uviedla v rozhovore pre TASR prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti SLS. Stáva sa jej, že sa ju niekedy pokúšajú pacienti skúšať, či o tej "ich" informácii na internete čítala.

Príznaky a liečbu vysokého krvného tlaku nemožno podceňovať a liečiť si tú svoju hypertenziu podľa internetu. "Ide o najvážnejší rizikový faktor aterosklerotického postihnutia srdca a ciev, a preto je veľmi častou príčinou napríklad srdcového infarktu, srdcového zlyhávania, mozgovej porážky aj zlyhávania obličiek. Väčšina jedincov, ktorí dostanú srdcový infarkt, sú hypertonici. Za minimálne 80 percentami mozgovocievnych príhod stojí neliečený vysoký tlak krvi," povedala docentka Filipová. Vysokého tlaku, ktorý nie je pod kontrolou, sa treba podľa nej treba obávať aj pre možný vznik rôznych porúch srdcového rytmu, najmä fibrilácie predsiení.

Hypertenzia, ktorá je ochorením a súčasne aj rizikovým faktorom pre vznik ďalších chorôb, postihuje vo vyspelých krajinách sveta každého druhého dospelého človeka. V prípade populácie staršej ako 70 rokov je podľa svetových štatistík jej výskyt od 60 do 80 percent. Aj preto sa pri hypertenzii hovorí o epidémii. "Na začiatku vzniká poruchou regulačných mechanizmov krvného tlaku v organizme, následne postihuje prakticky všetky dôležité orgány (srdce, mozog, obličky, cievnu stenu). Môže postretnúť každého. Ako starneme, starnú nám najmä cievy, a tak sa stále zvyšuje pravdepodobnosť, že môže prísť aj choroba vysokého krvného tlaku. Teda ak majú jeho hodnoty vysoké ľudia nad 70 rokov, nie je to až taký prekvapujúci nález, ale keď má človek 30 - 40 rokov, treba stav brať vážne a konať dostatočne rýchlo," vysvetlila.

Medzi rizikové faktory vysokého krvného tlaku patrí nevhodná životospráva. Je to jeden z dôvodov, prečo sa výskyt tohto ochorenia presúva viac aj do mladšieho veku. "Cievy a srdce detí zaťažuje nielen vysoký krvný tlak. Deti trpia nadváhou až obezitou, zvyšuje sa výskyt cukrovky druhého typu u mladistvých. Niekedy cukrovkou ochorejú mladí ľudia už na hranici puberty a dospelosti, takisto je to aj pri vysokom tlaku," skonštatovala docentka Filipová. Poznamenala, že kým v minulosti pediatri zistili hypertenziu ojedinele, dnes sa jej viacerí pediatri priamo venujú a špecializujú sa na túto oblasť. "Je to skutočne veľký a reálny civilizačný problém súčasnej doby," zdôraznila.

Zákernosť vysokého tlaku spočíva v tom, že nebolí. Aj preto sa označuje ako tichý zabijak. Kým nespôsobí komplikácie, človek o ňom nemusí vedieť. Dlho ho nič neupozorní, že tlak je vyšší, ako sú bezpečné hodnoty. Človek sa môže dokonca s vyššími hodnotami krvného tlaku cítiť lepšie, ako keď mu tlak znížime. Pokiaľ sú cievy pružné a nevzniknú komplikácie, tak sa môže cítiť dobre. V počiatočnom štádiu vysoký tlak nevysiela jasné varovné signály. Je preto dôležité, aby ľudia boli vzdelaní, aby vedeli o existencii tohto ochorenia, o jeho veľkej častosti, o jeho nebezpečiach. "Každý dospelý by mal svoje hodnoty krvného tlaku poznať," doplnila. Aj keď má tlak normálny, jeho hodnoty by si mal dať skontrolovať aspoň raz za rok.

Vysoký tlak sa podľa docentky Filipovej nepovažuje za dedičné ochorenie. Pripomína však, že v rodinách sa dedia stravovacie aj pohybové návyky, fajčenie aj postoj k alkoholu. "Na vzniku a udržiavaní hypertenzie sa spolupodieľa negatívne vnímaný a dlhodobý stres, nedostatok telesného pohybu, nadváha, zlé diétne návyky, veľký príjem soli, živočíšnych tukov, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu," vymenúva. Podotkla, že niektoré izolované kmene (napr. v Austrálii, v Afrike), ktoré žijú prírodným spôsobom života, vysoký krvný tlak celoživotne nepoznajú.

Hypertenziou sa označuje stav, keď je krvný tlak dlhšiu dobu alebo opakovane zvýšený nad hodnotu 140/90 mmHg. U dospelých ľudí sa za ideálny považuje tlak 120/80 mmHg. Jeho hodnoty skontroluje všeobecný lekár na preventívnej prehliadke, ktorú hradia zdravotné poisťovne. Napriek tomu, že hypertenzia je chronické ochorenie a nedá sa vyliečiť, dá sa úspešne liečiť tak, že hodnoty krvného tlaku sú dlhodobo v bezpečných medziach. Podľa docentky Filipovej majú slovenskí pacienti k dispozícii všetku, aj tú najmodernejšiu liečbu. Medikamenty ale nestačia. Pripomína, že veľmi dôležitý je samotný prístup pacientov nielen k liečbe liekmi, ale aj k zmene životných návykov, ktoré už spomenula.

Komplexné informácie o srdcovocievnych ochoreniach možno nájsť na webovej stránke Únia pre zdravšie srdce - www.presrdce.eu. Jej zakladajúcimi členmi sú významné osobnosti medicíny na Slovensku a pacienti.