Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Keď sa okná potia

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prišla jeseň, ráno sa prebúdzame a vidíme, že nič nevidíme.

Bratislava 30. októbra (OTS) - Vnútorné sklá okien sú od vrchu až nadol pokryté vodnou hmlou, v horšom prípade po nich stekajú pramienky vody a na parapetných doskách sa tvoria kaluže vody. Pohodlie tepla narúša nutnosť ranného upratovania, nervozity a mokrých vecí, ktoré zákonom schválnosti položíme práve do najväčšej kaluže. Opakuje sa to každý rok. Ako náhle vonku klesnú teploty a v domoch sa začne kúriť, na oknách sa začínajú usadzovať kvapôčky zrazenej vody. Dá sa s týmto problémom niečo urobiť?

Vzduch plný vlhkosti
Okná sú najčastejšie orosené ráno, pričom vysvetlenie je jednoduché. Čím vyššia je teplota vzduchu, tým viacej vlhkosti sa v ňom udrží. Sklá okien sa teda najviac orosia vo chvíli, kedy sa v ovzduší plne nasýtenom vodnými parami zníži teplota, čo býva spravidla v noci a nad ránom. Voda sa potom zráža na najchladnejších miestach a to sú okná. Boj s týmto problémom znamená predovšetkým boj proti nadmernej vlhkosti. Vlhko pochádza z niekoľkých hlavných zdrojov. Predovšetkým stačí už len prítomnosť ľudí. Každý z nás svojim dychom vylúči do vzduchu až tri litre vody za deň. Je potrebné pripočítať sušenie oblečenia, varenie, kúpanie, žehlenie, skrátka všetky činnosti, pri ktorých vzniká para. Aj prítomnosť kvetín zvyšuje prítomnosť vodných pár vo vzduchu. To všetko spôsobuje, že okná sa rosia nielen na novostavbách, ktoré ešte niekoľko rokov po dokončení vyschýnajú, ale tiež v starších rodinných či panelových domoch. K zvyšovaniu vlhkosti prispievajú aj moderné plastové okná, ktoré tesnia tak dokonale, že do vnútra neprepúšťajú žiaden vzduch. To bola naopak „výhoda“ starých drevených okien, ktorými prúdil vzduch aj po ich uzatvorení.

Ako predísť roseniu
Pri nadmernom rosení okien je prvou a zásadnou pomocou správne vetranie. Pokiaľ sme zvyknutí mať celý deň otvorenú vetračku a máme dojem, že to stačí, sme na veľkom omyle. K potrebnej výmene vzduchu v miestnosti nedochádza a ešte uniká aj draho platené teplo. Je preto vhodné dodržiavať niektoré zásady:
- Najlepším spôsobom je účinné vetranie - tri až päťkrát za deň otvoriť okno dokorán urobiť poriadny prievan. Dovnútra sa dostane vonkajší suchý vzduch a vnútorný, nasýtený vodnými parami, sa dostane von. Za niekoľko minút sa vymení podstatná časť vzduchu v miestnosti, ale zároveň sa neochladia steny, nábytok, interiér. Keď okno zavrieme, nový, čerstvý vzduch sa ohreje nielen vykurovaním ale aj od stien
- Čím je vonku chladnejšie, tým je čas potrebný na výmenu vzduchu v interiéri kratší.
- V zimnom období vetrať častejšie otvorením celého okna
- Dobrým pomocníkom je vlhkomer. Pokiaľ vlhkosť vzduchu v miestnosti prevýši 50% je treba vetrať

Náš typ:
Užitočné rady firmy SLOVAKTUAL s.r.o., najväčšieho výrobcu plastových okien na Slovensku:
- Efektívne vetrať - Doba potrebná na úplnú výmenu vzduchu v miestnosti pri nárazovom vetraní (úplne otvorené okno) je závislá od vonkajšej teploty. V zime 4 až 6 minút, na jar a jeseň 10 až 20
- Byť všímavý - pokiaľ sa vyskytne orosenie okien, je nutné okamžite vyvetrať
- Dostatočne kúriť - vnútorná teplota miestnosti by nemala byť nižšia ako 20 - 21°C, v kúpeľni 24°C
- Predchádzať škodám - časté orosenie skiel a ostenia môžu spôsobiť vznik plesní