Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Tony Judt je autorom knihy Povojnová Európa. História po roku 1945. V roku 1945 bola Európa na kolenách.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Novinky z oblasti povojnovej európskej histórie, vedy, krimi či pre mladých čitateľov z pera zahraničných aj domácich autorov sú novinkami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Tony Judt je autorom knihy Povojnová Európa. História po roku 1945. V roku 1945 bola Európa na kolenách. Takmer celá východná Európa sa dostala pod sovietsku nadvládu a jednu tyraniu vystriedala druhá. Dnes už Sovietsky zväz neexistuje a čoraz viac štátov hraničiacich s Ruskou federáciou si vyberá demokratickú cestu a členstvo v Európskej únii. Rusko sa zo všetkých síl snaží tento vývoj zvrátiť, čoho dôkazom je aj jeho vojenská agresia na Ukrajine. Kniha však rozpráva o vývoji na celom kontinente, o protichodných skúsenostiach obyvateľov východnej a západnej Európy.

Samuel Kováčik je autorom novej knihy Kúsky reality - Neobyčajná povaha času a priestoru. Je o čase, priestore a ľuďoch. Nielen tých, ktorí sa ich výskumom zaoberali, ale nás všetkých, ktorým čas a priestor poskytujú základné ihrisko našej existencie. Takéto poznávanie vie človeka nadchnúť aj vyčerpať.

M. J. Arlidge je autorom krimi Nehas, čo ťa nepáli. Vrah sa zakráda po meste, vyberá si tých, ktorí sú v noci doma sami a bez výčitiek svedomia, neľútostne ich vraždí. Keď mesto zachváti panika, inšpektorka Helen Graceová sa postaví na čelo vyšetrovania, ale aj sama sa stane korisťou, na každom kroku ju prenasleduje nemilosrdný vrah, túžiaci po pomste. Helen odteraz neurobí ani krok, aby sa neobzrela. Po vypátraní vraha nadobudne podozrenie, že sa ocitla na stope vskutku desivej pravdy.

Mária Podhradská a Richard Čanaky prichádzajú s novou interaktívne hovoriacou knižkou pre deti Spievankovo II (O povolaniach). Spievankovo do knihy zaradilo povolania, s ktorými sa deti bežne stretávajú od malička a pridali netradičné povolania, ktoré sa postupne vytrácajú z nášho moderného života. A pre pobavenie veľkých, malých aj rodičov vymysleli tvorcovia tretiu skupinu povolaní, o ktorých nikto nikdy nepočul. Kniha je popretkávaná množstvom piesní z repertoáru Spievankova.