Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Jakub Halík prehral boj o život, bez vlastného srdca žil vyše pol roka

Foto: youtube.com

Lekári vybrali v apríli Jakubovi celé srdce kvôli obzvlášť agresívnemu nádoru. Bol prvým človekom na svete, ktorý mal namiesto srdca dve mechanické čerpadlá.

Praha 17. októbra (TASR) - Českí lekári prehrali boj s komplikovanou chorobou 37-ročného hasiča Jakuba Halíka. V apríli mu kvôli nádorovému ochoreniu museli vybrať celé srdce. Viac ako pol roka žil s dvoma čerpadlami a čakal na transplantáciu. Informovala o tom dnes česká internetová spravodajská stránka iDNES.cz.

Jakub Halík z Neratovíc sa stal prvým človekom na svete, ktorý mal namiesto srdca dve mechanické čerpadlá.

"Pacient zomrel v nedeľu ráno (14. októbra). V priebehu niekoľkých dní uňho došlo k zlyhaniu pečene a my zatiaľ nevieme, prečo sa to stalo," uviedol webovému vydaniu denníka Mladá fronta DNES kardiochirurg Jan Pirk, ktorý sa staral o pacienta spolu so svojimi kolegami z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe.

O úmrtí informoval aj web hasičov, ku ktorým Jakub Halík patril. Kým ho nepostihla ťažká choroba, pracoval ako profesionálny záchranár.

Posledná rozlúčka sa koná v piatok 19. októbra o 11.00 h SELČ v obradnej sieni v Kralupoch nad Vltavou, informoval webová stránka hasičov pozary.cz.

Jakub Halík z Neratovíc sa stal prvým človekom na svete, ktorý mal namiesto srdca dve mechanické čerpadlá.
Foto: greetings-zbarr.blogspot.com
Lekári vybrali v apríli Jakubovi celé srdce kvôli obzvlášť agresívnemu nádoru a nahradili ho dvoma čerpadlami. Pred českými lekármi skúsili zákrok len ich kolegovia v americkom Texase, ale ich pacient po týždni zomrel. Jakub bol jediným človekom na svete, ktorý žil bez vlastného srdca pol roka.

Na konci augusta IKEM, kde sa Jakub Halík liečil, oznámil, že pacient bude zaradený na čakaciu listinu ľudí, pre ktorých sa hľadá vhodné srdce. Vyšetrenia totiž ukázali, že rakovina sa telom pacienta ďalej nešíri.



Už vtedy však lekári pripomínali, že aj napriek optimistickému vývoju liečby je pacient ťažko chorý a stále v ohrození života.