Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Anja Pärsonová po priznaní lesbického vzťahu teraz šťastne kočíkuje

Švédska pretekárka Anja Pärsonová ukončila aktívnu kariéru a absolvovala poslednú jazdu na Svetovom pohári v rakúskom Schladmingu 17. marca 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Svoj príbeh lásky v senzačnej talkshow švédskeho rádia SR Channel rozprávala jedna z najúspešnejších zjazdárok a suverénne najúspešnejšia švédska športovkyňa histórie Anja Pärsonová.

Štokholm 16. júla (TASR) - Ako je možné, že v liberálnom Švédsku, kde Pipi Dlhá Pančucha a mnohé ďalšie dámy v spoločnosti vynikajú, je stále náročné žiť v lesbickom vzťahu? Táto otázka je aj hlavnou tézou fíčra z dielne nemeckej tlačovej agentúry DPA, ktorá sa po niekoľkých dňoch vrátila k senzačnej talkshow švédskeho rádia SR Channel.

Svoj príbeh lásky v ňom rozprávala Anja Pärsonová.

Jedna z najúspešnejších zjazdárok a suverénne najúspešnejšia švédska športovkyňa histórie ukončila nedávno v 31-rokoch svoju hviezdnu lyžiarsku kariéru. "Moje meno je Anja Pärsonová a momentálne sa nachádzam na najstrmšom svahu môjho života. Je ľadový a tvrdý. Jeho kurz neukazujú žiadne vlajočky," začala vo vysielaní rozprávať svoj životný príbeh.

O svojom rodnom meste Umea a o tom, ako v módnom butiku natrafila na Filippu Radinovú: "Vždy ma fascinovali silné ženy, pretože samu seba pokladám za slabú."

A Filippa jej vždy mala čo dať. Anja napríklad bez obalu vyhŕkla: "Nie je také jednoduché nájsť vhodné rifle na slalomový zadok". Majiteľka butiku a lyžiarska hviezda sa spriatelili a svoj vzťah rozvíjali niekoľko rokov. Ale Pärsonovej stále ako keby niečo chýbalo. "Cítila som sa osamotená. A mala som chuť zakričať: "Ale už dosť, ukážem svetu, kto som!"

Lenže problém bol, ako to ukázať: "Naozaj nebolo pre mňa ľahké požiadať niekoho o pomoc. Navyše, keď som si vždy so všetkým poradila sama. Ešteže sa mi darilo na svahoch a súťažné lyžovanie bol môj život."

Anja Pärsonová
Foto: TASR/AP
Anja Pärsonová by si pred rokmi ani len nepomyslela, že by mala vážny partnerský vzťah so ženou. Ale zasiahlo ju to vtedy, keď jej Filippa jedného dňa z ničoho nič povedala: "Myslím, že ťa milujem." Vtedy si Pärsonová v duchu pomyslela - veď aj ja teba...

Lenže nasledujúce dni boli pre zjazdárku priam strašné. Cítila sa zahanbená a zároveň tušila, že svoju kamarátku klame. "Aj teraz sa cítim zle, keď si spomeniem ako som sa k nej správala. Nechcela som priznať, že ju milujem, ale že nechcem mať nikdy nič s dievčatami. Tejto predstave som sa bránila, chcela som chlapa."

Postupne sa však bariéra medzi nami zbúrala a opäť sa začali kamarátiť. "Cítila som, ako keby som pri nej omladla. Pomohla mi byť lepšou osobnosťou. Bolo to pre mňa niečo veľké."

Aspoň v tomto smere Pärsonovej odľahlo, ale tlaky cítila z utajovania lesbického vzťahu na verejnosti. Vyšli s tým "na bubon" až tri mesiace po ukončení Anjinej famóznej športovej kariéry. "Naozaj by som nikdy neverila, že sa zamilujem do ženy. Predtým ma priťahovali muži, s jedným som žila sedem rokov."

Švédka Anja Pärsonová pózuje s bronzovou medailou na Svetovom pohári v alpskom lyžovaní v Garmisch-Partenkirchene 11. februára 2011.
Foto: TASR/AP
Slávna zjazdárka cítila, že problém jej opačného vzťahu nie je len homosexualita ako taká. Tušila, že spoločnosť baží po detailoch ich súkromného života a tento spoločenský hlad po senzáciách vzťahy ničí. Spätne si tak Anja uvedomuje, že všetko zlé je na niečo dobré a dlhoročné utajovanie jej lásky k žene sa napriek útrapám oplatilo. S Filippou si prešli ťažkými úskaliami ich súžitia a teraz sa ohromne tešia na budúcnosť. Anja v rádiu pred niekoľkými dňami povedala: "Už takmer deväť mesiacov viem, čo budem v nasledujúcich rokoch. Budem matkou."

Zamilovaná dvojica partneriek si teraz už užíva kočíkovanie. "Najkrajšieho malého chlapčeka na svete," ako na sociálnej sieti nazvala Pärsonová bábätko, ktoré porodila jej životná družka.