Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Petr Spálený oslávi jubileum kompiláciou 80 / Největší hity & duety

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Hoci Spálený začínal s hudbou ako bubeník v rôznych amatérskych dixielandových a rokenrolových súboroch, štart jeho profesionálnej hudobnej kariéry sa počal rokom 1967, kedy získal angažmán v Divadle Apollo.

Bratislava 18. marca (TASR) - Spevák, skladateľ a gitarista Petr Spálený oslávi 22. marca vzácne 80. narodeniny. K tomuto jubileu mu vydal Supraphon kompiláciu 80 / Největší hity a duety. TASR informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Kompilácia obsahuje 23 piesní a okrem hitoviek si poslucháč medzi nimi nájde i tie menej známe, ale pre Spáleného i jeho kariéru nemenej dôležité. Špecialitou sú v názve kompilácie zmienené duetá, a to či už s jubilantovou manželkou Miluškou Voborníkovou (Mně se zdá, Bílá vila, Smrt a dívka a Baby nejsem dáma), Danom Bártom (Já ho jen od vidění znám) alebo s jedným zo zásadných textárov Spáleného piesní Zdeňkom Rytířom (Dítě Štěstěny a Absolutní žena).

"Vzhľadom na to, že Petrovi Spálenému už vyšlo množstvo najrôznejších kompilácií, nechcel som na tomto výbere k jeho okrúhlemu životnému jubileu donekonečna opakovať nahrávky, ktoré sú dostupné prakticky na všetkých doterajších výberovkách. Ale zase na druhej strane, bez prvých piatich skladieb tejto kompilácie - rovnako ako bez Andělov - by v Petrovom profile predsa len niečo citeľne chýbalo. A poslucháči by preto mohli mať oprávnený pocit, že ich niekto o niečo ochudobnil. Toľko na vysvetlenie ku konečnej zostave nahrávok, ktorá nezabúda ani na manželské duetá," komentuje výber Miloš Skalka, ktorý kompiláciu zostavil.

Hoci Spálený začínal s hudbou ako bubeník v rôznych amatérskych dixielandových a rokenrolových súboroch, štart jeho profesionálnej hudobnej kariéry sa počal rokom 1967, kedy získal angažmán v Divadle Apollo.

"To bol kľúčový okamih. Doslova všetko sa sprofesionalizovalo, pretože sme sa dostali pod krídla Štátneho divadelného štúdia. Z úplnej divočiny to zrazu dostalo pevný systém. Šlo nielen o divadlo, ale tiež o zájazdy po republike alebo o skúšobňu, ktorú sme mali v Redute, kde sme pripravovali nové veci. Ušili nám vtedy také fialové saká," spomína Spálený na obdobie, kedy vydal svoj prvý česky spievaný veľký hit Plakalo bejby a dodáva: "Ohlas na môj česky spievaný singlový debut bol natoľko priaznivý, že bolo jasné, kadiaľ povedie moja ďalšia cesta."