Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Po takmer 40 rokoch zaznamenali výskyt gigantickej včely

Ilustračné foto. Foto: AP Photo/Times Record, Kaia Larsen

Objav včely megachile pluto vzbudil nádej, že lesy na danom indonézskom ostrove sú stále domovom najvzácnejších druhov hmyzu na svete.

Paríž 21. februára (TASR) - Najväčšiu včelu na svete objavili vedci v odľahlej časti Indonézie. Výskyt tohto druhu hmyzu s rozpätím krídel šesť centimetrov naposledy zaznamenali v roku 1981, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AFP. Včelu, známu ako megachile pluto, po prvý raz opísal v 19. storočí britský prírodovedec Alfred Russel Wallace.

"Vidieť, aký krásny a veľký je tento druh v skutočnosti, počuť zvuk jeho obrovských krídel bolo úžasné," povedal fotograf Clay Bolt, ktorý sa špecializuje na včely a ktorý zdokumentoval i gigantickú včelu. Megachile pluto, ktorá žije v indonézskom ostrovnom regióne Severné Moluky, hniezdi v termitiskách.

Červený zoznam ohrozených druhov uvádza túto včelu ako "zraniteľný" druh, čo znamená, že zatiaľ čo sú jej stavy pomerne solídne, odľahlosť jej populácie sťažuje jej skúmanie.

Indonézia je domovom rozmanitej flóry a fauny, existujú však obavy, že niektoré živočíchy a spoločenstvá hmyzu by mohli následkom výrubu lesov prísť o svoj prirodzené prostredie.

"Dúfam, že tento objav podnieti budúci výskum, ktorý nám poskytne hlbšie pochopenie života tejto unikátnej včely a ochráni ju pred vyhynutím," vyhlásil Eli Wyman, entomológ na Princetonskej univerzite v USA.

Objav včely megachile pluto vzbudil nádej, že lesy na danom indonézskom ostrove sú stále domovom najvzácnejších druhov hmyzu na svete.