Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Podľa vedcov sa v roku 2012 dramaticky zvýšilo množstvo CO2

Na snímke modelovanie systému atmosféra - oceány doložilo úlohu atmosférického oxidu uhličitého ako „ termostatu “, regulujúceho teplotu pri povrchu Zeme. Na hornej stupnici nad označením CO2 je atmosférický obsah tohto plynu v milióntinách, na dolnej stupnici zodpovedajúca globálna teplota v stupňoch Fahrenheita. Foto: TASR/AP

Podľa vedcov odráža zvyšovanie množstva CO2 v atmosfére oživovanie globálnej ekonomiky, pretože sa spaľuje viac fosílnych palív, zvlášť v Číne.

Washington 5. marca (TASR) - Nové údaje americkej vlády ukázali, že množstvo oxidu uhličitého vo vzduchu sa v roku 2012 dramaticky zvýšilo. Napísala to dnes agentúra AP.

Oxid uhličitý prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Podľa týchto údajov sa nebude dať oteplenie limitovať na dva stupne, ako si to stanovili viaceré krajiny.

Podľa vedcov odráža zvyšovanie množstva CO2 v atmosfére oživovanie globálnej ekonomiky, pretože sa spaľuje viac fosílnych palív, zvlášť v Číne. Úroveň oxidu uhličitého vzrástla o 2,67 ppm na celkovo tesne pod 395 ppm v porovnaní s rokom 2011.

To je druhý najvyšší nárast od roku 1959, kedy sa začal úroveň CO2 zaznamenávať. Prekonal ho len rok 1998.

Vedci dodali, že nádeje na udržanie globálneho otepľovania najviac o dva stupne sa vytrácajú.